32 ezer forinttal több a teher a minimálbéren

Az MSZP szerint 32 ezer forinttal több járulékot fizetnek a munkaadók és a munkavállalók együttesen a minimálbér után, mint öt évvel ezelőtt.

 

Gúr Nándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, ha egy szemernyi tisztesség van a kormányban, akkor azért dolgozik, hogy a közfoglalkoztatotti bér elérje a minimálbért, az pedig elérje a létminimum összegét. Megjegyezte, csak a 2013-as létminimumadatok ismertek, az akkor 87 500 forint volt.

Gúr Nándor azt mondta, hogy a minimálbér vásárlóereje is kevesebbet ér, mint 2010-ben. Hozzátette: a minimálbér kézbe vett összege, 68 775 forint ötezer forinttal ér kevesebbet, mint öt éve. Még akkor is, ha 2010-ben 60 235 forint volt a nettó minimálbér.

A szocialista politikus elmondta, a közfoglalkoztatottak több mint 60 ezer forintot kaptak kézbe 2010-ben, most, 2015-ben nem éri el ez az összeg az 52 ezer forintot, miközben ezen időszak alatt mintegy 18 százalékos volt az infláció. Az pedig süket duma és hazudozás – fogalmazott az  ellenzéki képviselő – hogy folyamatosan nőne a minimálbér, ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök kommunikálja. A minimálbér ugyanis akkor emelkedik, hogyha az emberek kezébe jutó pénz többet ér.