5 dolog, ami csak most derült ki a forintosításról

Egyre több részlet derül ki a forintosításról. Igaz, a törvénytervezetet még nem ismerjük, de lassan körvonalazódik, hogyan fogják végrehajtani az átváltást. Összeszedtük öt pontba, mit érdemes tudni a devizahitelek forintosításáról.

 
 


A hét folyamán rengeteg új információt tudtunk meg a forintosításról, sőt az eredeti tervek szerint pénteken már be kellett volna nyújtani a javaslatot. Ugyan a benyújtást eltolták jövő hétre, azonban több részlet is napvilágot látott, ezeket szedtük össze öt pontban.

1. Mikor forintosítják a devizahiteleket?

Az NGM által kiadott útmutató szerint az elszámolással együtt, egy lépcsőben oldják meg az átváltást, vagyis az adósok többségének márciusban, áprilisban forintosíthatják a devizahitelét.

2. Milyen árfolyamon forintosítanak?

Ugyan többször belengették a kedvezményes árfolyamon való forintosítást, de végül fix, a mostani piaci szinttel nagyjából megegyező árfolyamon fog történni az átváltás. A svájci frank esetén ez 256,5 forintos, az euró alapú hitelek esetén pedig 309 forintos árfolyamon fogják megtenni.

3. Milyen hitelekkel lehet majd kiváltani a devizahiteleket?

A lakáscélú devizahiteleket lakáscélú forinthitelekkel válthatják majd ki az adósok. A kölcsönök kamatozását törvényben határozzák meg, a kamatfelárnak ugyanis meg kell, hogy egyezzen az eredeti hitel felvételékor alkalmazott kamatfelárral, de a teljes kamat sem lehet nagyobb, mint a felvételkor meghatározott kamatszint. Ez azt jelenti, hogy a forintosítással semmiképpen nem járhatnak rosszul az adósok rövidtávon.

4. Mi a helyzet a hosszú távval?

Hosszú távra csak a törvény megjelenése után lehet megmondani, hogy jó vagy rossz-e a forintosítás. A sikerességet valószínűleg csak az átváltás utáni időszak kamat és devizaszintjei alapján lehet majd kiszámolni.

5. Hogyan történik az átváltás?

Az átváltást az elszámolással együtt, egy lépésben fogják végrehajtani, nem egy pillanat alatt fog megtörténni, hanem az adósoknak egy megadott határidőig kell kiváltani a kölcsönüket. Ez azt jelenti, hogy akár bankot is válthatnak, vagyis a forintosítást piaci alapon teszik meg. Lényeges, hogy a bankok és a kormányzat szándéka is az, hogy egy lépésben történjen meg az elszámolás és a forintosítás, ennek gyakorlata viszont csak a törvény megjelenése után lesz átlátható.