A dolgozókkal fizettetik meg Orbánék döntését

A vasárnapi zárva tartás miatt nem kapnak béremelést

A vasárnapi zárva tartás miatt nem kapnak béremelést az Auchan dolgozói – mondták el a Népszabadságnak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetői, akik szerint az áruházlánc a jogszabályváltozásokra hivatkozva nem akarja idén emelni az alkalmazottak fizetését.

  A KASZ nemrég szeretett volna egyeztetni az idei munkabérekről, és – szerintük minimális – dolgozónként és havonta átlagosan hateurós (mintegy kétezer forintos) bérfejlesztésre tettek javaslatot, ám az Auchan személyzeti igazgatója a találkozón közölte velük, hogy a nemrég bejelentett vasárnapi bezárás és a többi, az ágazatot érintő kormánydöntés miatt nincs lehetőség emelésre.
 
  Tény, hogy a kereskedelem működését befolyásoló, tavaly év végén elfogadott jogszabályok igen keményen érintik az Auchan működését is. A januártól megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj többmilliárdos terhet jelent a cégnek, miközben azt is törvénybe iktatták: a két éven át veszteséges vállalkozások nem foglalkozhatnak háztartási napi cikkek forgalmazásával. Majd mindezt a kormány megfejelte azzal, hogy beállt a KDNP korábban többször lesöpört vasárnapi zárva tartásról szóló javaslata mögé. Ahogy az Auchan képviselője fogalmazott a dolgozóknak: meg kell érteniük, hogy a rövidesen, március közepétől életbe lépő vasárnapi bezárás miatt a cég „nem látja a jövőt”.

„A szívünk szakad meg a cég szomorú sorsa miatt” – fogalmaztak a szakszervezetnél, amely szerint a vállalat e közben 2014-ben nagyjából ötmilliárd forintot költött beruházásra és 2015-re is ennyit tervez, illetve Dominique Ducoux vezérigazgató korábban arról beszélt, hogy az idén nyitnak az internetes kereskedelem felé is. Egy, az Indexnek adott interjúban pedig azt mondta a cégvezető, hogy bár a megszavazott törvényeket fájlalják, de betartják azokat. Az Auchan emellett nyílt levélben nyugtatta meg a vásárlóit, hogy bárhogy is változzanak a jogszabályok, továbbra is biztosítja számukra az alacsony árakat.
 
  – Ezt viszont most a dolgozókkal fizettetik meg – mondták a szakszervezetnél, hozzátéve: az Auchannál nemcsak az árak, de már a bérek is a földön járnak, hiszen már ötödik éve nem emelnek a fizetéseken. Az Auchannál azonban másként látják. Megkeresésünkre azt hangsúlyozták, hogy az elmúlt két évben a béren kívüli juttatások rendszerét fejlesztették, a dolgozóknak pedig azt is figyelembe kellene venniük, hogy csoportos létszámleépítés sem volt a cégnél.
 
   A jelenlegi tárgyalásokról szólva úgy fogalmaztak: egyelőre megvárják, milyen hatással jár az időközben életbe lépő vasárnapi bezárás, illetve a többi törvényi változás, majd ezek után, május 20-án újra fogadják a szakszervezet képviselőit. A fejlesztésekről szólva az Auchannál elmondták: tavaly öt új töltőállomást adtak át, amelyekkel munkahelyeket is teremtettek. A cég vezetése fontosnak tartja, hogy a jövedelmező üzletágakat fejlessze annak érdekében, hogy korábbi terveinek megfelelően 2015-ben, tizenhét év után már nyereséges legyen itt, „ez ugyanis a fenntartható, hosszú távú magyarországi jelenlét záloga”.
 
   A vállalkozás szerint az sem igaz, hogy rosszul keresnének dolgozóik, a Hay Group cég független vizsgálata szerint tavaly az ágazatban versenyképesek voltak az auchanos-bérek. A szakszervezet szerint egy heti negyven órára bejelentett Auchan-alkalmazott átlagosan nettó 97 ezer forint körül visz haza. A bérek mellett pedig cafeteriát is kapnak a dolgozók, valamint az egyéni és az adott áruház teljesítménye alapján a keresetük is emelkedhet. A KASZ szerint viszont egyéni teljesítményértékelés alapján mindössze a munkavállalók egy-két százaléka ér el évi néhány ezer forintos béremelést.
 
   Az Auchannál hozzátették, hogy többek között baleseti életbiztosítást, kiemelt kockázatú betegségbiztosítást és kockázati életbiztosítást is kötnek dolgozóikra, ezek terhét ugyancsak a társaság vállalja magára. A szakszervezetnél viszont egyszerűen csak morbidnak minősítették, hogy halálesetnél az éves kereset háromszorosához is hozzájuthat a család, ám míg él a dolgozó, addig szerintük nem kap érdemi béremelést.

Forrás: Népszabadság