A Fidesz most a legrosszabbat hívta ki maga ellen

A internetadó elleni tüntetéseken főleg a politikától eddig távolságot tartó emberek aktivizálódtak. Kétharmaduknak semmiféle pártkötődése nincs.

 .

 .

Több ezer olyan embert sikerült megszólítani és aktivizálni a netadó elleni demonstrációval indított tüntetéshullámmal, aki eddig a pártoktól, de magától a politikai tértől is távolságot tartott – talán ez a legfontosabb megállapítása a Maven7 Hálózatkutató Zrt. felmérésének. A közösségi média elemzői piacára 2009-ben belépett cég azt kutatta, hogy a tüntetés támogatóinak hány százaléka volt aktív valamelyik párt vagy közügyekben megszólaló civil szervezet Facebook-oldalán. A mérést úgy próbálták pontosítani, hogy az aktivitást a politikai élet legpörgősebb időszakaiban, az országgyűlési és az önkormányzati választás során nézték. Figyeltek arra is, hogy nem csak egy-egy párt, hanem egyes posztok megosztását és továbbküldését tekintsék mérvadónak.

Ezt vetették össze aztán a tüntetés oldalának posztjaira adott lájkokkal és a meghirdetett eseményekre érkezett visszajelzésekkel, és arra jutottak, hogy a tüntetést támogatók 66 százalékának nincs pártkötődése, 13 százalékuk pedig a bizonytalanok közé sorolható, a valamely pártot támogatók aránya összesen sem haladja meg a 21 százalékot. A pártkötődéssel rendelkezők táborában a Jobbik vezet (8 százalék), majd következik az Együtt–PM (6,5), a Fidesz (4), a DK (0,9), az MSZP (0,8), az LMP (0,6). A legkisebb – 0,2 százalékos – átfedést a tüntetők és saját követői között a 4K!-nál mérték.

Schnellbach Máté, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. elemzője lapunknak elmondta: a múlt hét végén megpróbálták pontosítani a felmérésüket. Az újabb kutatás során már nemcsak azt vizsgálták, hogy a pártokkal van-e kapcsolata a tüntetés kedvelőinek, hanem azt is: kötődnek-e olyan civil jellegű kezdeményezések rajongói oldalához, amelyek az elmúlt időszakban tömegeket tudtak az utcára hívni. Így került a képbe a kormánypártokkal szoros kapcsolatban lévő Civil Összefogás Fórum (CÖF), a kormányzatot gyakorta bíráló Hallgatói Hálózat, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért és a viccpárt, a Kétfarkú Kutya Párt.

Mint megtudtuk, kicsit árnyaltabb lett a kép, de gyökeres változást nem mértek. A Facebook-aktivitás alapján a tüntetés résztvevőinek 61 százaléka tekinthető teljesen függetlennek, 18 százaléka pedig bizonytalannak. A tüntetés mellett kiálló felhasználók körében a második felmérés szerint is a Jobbik volt a legnépszerűbb (6,9 százalék), második a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (4,4) lett, majd következett a Fidesz–KDNP (3,3). A legalább kétszázalékos átfedési szintet az Együtt–PM és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért virtuális közösségénél mérték. A CÖF érte el a legkevésbé meglepő eredményt: az internetadó elleni tüntetések elleni demonstráció gondolatát is felvető szervezet támogatóinak kevesebb mint tízezred része lájkolta a sarc miatt demonstrálókat.