A gázszerelőknek (!) adná a kéményseprők munkáját a kormány

Idővel mindenhol megszűnik a rezsicsökkentés

Ezzel vége a rezsicsökkentésnek, a szakszervezet tiltakozik a rendeletmódosítás ellen – írja a HVG.

Itt egy hír, amihez Mészáros Lőrinc egészen biztosan jobban ért, mint Mark Zuckerberg: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) módosítani tervezi azokat a rendeleteket, amely többek között a gázszerelők nyilvántartásáról is szólnak.

A társadalmi egyeztetésen lévő szöveget a Kéményseprők Országos Szakszervezete is véleményezte, a lapunkhoz eljuttatott álláspontjukból pedig lényegében az derül ki, hogy a gázkazánokhoz kapcsolódó kémények ellenőrzését a kormány a gázos szakemberekhez csoportosítaná át.

A dolog lényege az, hogy tavaly július óta az új építéseknél és házfelújításoknál már csak olyan gázkazánt lehet üzembe helyezni, amelynek zárt az égéstere. Most pedig azt tervezik, hogy ezeket a zárt égésterű kazánokhoz kapcsolt kéményeket nem „égéstermék elvezetőnek”, hanem „égéstermék vezetőnek” fogják nevezni. Márpedig ezzel a grammatikai fordulattal azt érik el, hogy innentől kezdve a zárt kazánhoz kapcsolt kéményt nem a kéményseprő, hanem a kazán gyártójával leszerződött gázszerelő fogja ellenőrizni.

A szakszervezet becslése szerint a magyar gázkazánoknak körülbelül 60 százaléka tartozik ebbe a körbe, és mivel tavaly óta már csak ilyet lehet telepíteni, arányuk folyamatosan növekedni fog.

A rendeletet Németh Szilárdnak azonnal meg kell támadnia, ezzel ugyanis veszélybe került a rezsicsökkentés. A kéményseprés 2016 júliusa óta ingyenes, csakhogy a gázszerelők nem kéményseprők, ők bizony pénzt kérhetnek a szolgáltatásért. Ez azt jelenti, hogy ha a rendelet átmegy, akkor a gázkazános otthonok 60 százalékában azonnal, idővel pedig mindenhol megszűnik a rezsicsökkentés.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az NGM-et is, amint reagálnak, cikkünket kiegészítjük.

Forrás: HVG