A harc és a polgári Magyarország bűvöletében

Orbán Viktort évértékelő beszédeire a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kérte fel. Elsőre, 1999-ben az ország helyzetéről szóló év eleji beszámolót ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyermekük növekedését. Azóta valamennyi évértékelője eltérő véleményeket váltott ki, de mindegyikben volt olyan is, amire még évekkel később is emlékeztek. Összeállításunkban a kétharmad megszerzése óta elhangzott beszédek kulcsmomentumait idézzük fel, természetesen az ideivel kezdve.

 

Ilyen messzire még nem ment el Orbán Viktor, mint idei évértékelőjében, amikor kijelentette, hogy a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt – vélte Ceglédi Zoltán. A Republikon Intézet vezető tanácsadója ezt lapunkon keresztül is kikérte magának. Szerinte a miniszterelnök-pártelnöknek ez a megjegyzése olyan, amire évek múlva is emlékezni fog a közvélemény, mert ez még durvább, mint az illiberális demokrácia éltetése. Különösen azért, mert Orbán az inkorrektséget azzal indokolta, hogy a magyarok nem veszítették el a józan eszüket.

Kiállás a polgári ország mellett

Az évértékelőben a politológus azt találta a legfontosabbnak, hogy a miniszterelnök megpróbálta újra működésbe hozni a polgári Magyarország eszményét, amit G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatójának elszólása, pontosabban igazmondása óta több vezető fideszes politikus is megtett. Orbán az “okoskodó” elemzőkre utalva beszéde elején kiállt az eszmény mellett, amelyik szerinte a néppárti közösség “vezércsillaga” és azt hangsúlyozta, hogy ebben a következő száz évben sem lesz változás.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»