A jó, a rossz és a csúf – fenntartható-e a gazdasági növekedésünk?

Gazdasági növekedésünk annyiban fenntartható, hogy külpiaci egyensúlyunk jó. De sok volt az egyszeri tényező az utóbbi időben, hosszú távon csak 2-2,5 százalékos a növekedési potenciálunk, ami kevés a felzárkózáshoz. Dollárban már nem olyan jó a magyar állampapír-hozam – hangzott el az Aberdeen konferenciáján.

 .

A csődveszély elhárult, nincsenek külső egyensúlyi problémáink, a növekedés gyors – mondta Madár István, a Portfólió vezető elemzője a magyar gazdaságról az Aberdeen befektetési napján. Három recessziós perióduson átesve újra pozitív a növekedési többletünk az eurózónához képest. A növekedés kiegyensúlyozott, mert többféle gazdasági ág együttesen járul hozzá a növekedéshez, az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások, az építőipar egyaránt.

 

A nagy kérdés, hogy a gazdasági növekedésünk fenntartható-e. Akkor fenntartható a növekedés, ha nem rontja a külső egyensúlyi pozíciónkat – mondja Madár István. Az export-import ollónk romlott ugyan a beruházások és a fogyasztás növekvő importigénye miatt, de a növekedés mégis fenntartható, mert a fizetési mérleg-többletünk összességében továbbra is magas.

A további részleteket a privatbankar.hu oldalon olvashatják: tovább»