A kéményseprő cégek lehúzhatják a rolót

A szakembereket átveszi az új társaság

A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Az ötlet nem új, már januárban is meglebegtették, a kéményseprők pedig kiakadtak, mert ha ez megvalósul, akkor lényegében lehúzhatják a rolót – írja az Index.

  A kéményseprő cégek helyzete az elmúlt években egyre nehezebbé vált. A rezsicsökkentés miatt csökkenteniük kellett az árakat, nem kaptak kompenzációt, míg a vegyestüzelésű eszközök kéményeit már csak egyszer kell ellenőrizni évente, míg eddig két alkalom volt előírva. Mindeközben nőttek az adminisztrációs terheik.

A kormány tudja, hogy ezzel kicsinálja őket

   A kéményseprők szerint lényegében teljesen lehúzhatják a rolót, ha a katasztrófavédelemhez kerül a kéményseprő közszolgáltatás. Tudja ezt a kormány is, még januárban arról beszélt Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, hogy az a cél hogy a kéményseprő szakembereket az új társaság átvegye, azaz rájuk nézve lényegében csak az változna, hogy máshonnan kapnák a fizetésüket.
 
  A kormány szerint azért van szükség a jelenlegi kéményseprő rendszer átszervezésére, mert a szolgáltatás során jelentkező zavarok „bizonytalanságot okoznak” az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes.

Forrás: Index