A kétharmad, amely sosem volt az

Meglehetősen tisztességtelen eszközökkel szerezte meg a Fidesz a tavaly tavaszi parlamenti választáson a most elveszített szűk kétharmados többséget – emlékeztet Szoboszlai György politológus, választási szakértő.

Ehhez szükség volt ugyanis a választási rendszer átalakítására, amelynek az előző ciklusban abból az alapvetésből kiindulva fogtak hozzá – mondta –, hogy az egyéni körzetek többségében a kormányoldal megőrzi a relatív többséget. A „reformhoz” szerinte csak ürügyként szolgált, hogy 2010-ben a kétharmad azonnal alkotmányba foglalta a parlamenti képviselők számának csökkentését.

A rendszert tehát úgy alakították át – hangsúlyozta Szoboszlai –, hogy a Fidesz csökkenő támogatottság esetén is megszerezhesse a kétharmadot.

Ezt szolgálta egyebek mellett, hogy 45-ről 55 százalékra növelték az egyéni körzetekben megszerezhető mandátumok arányát. Vagyis kevesebb lett a listán elnyerhető, kifejezetten az arányosítást szolgáló képviselői helyek száma. A szakértő szerint ezt tetézték azzal, hogy töredékszavazatokat az egyéniben győztes jelöltek pártjának javára is jóváírtak.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»