A kormány az amerikai válasz után a kitiltási ügyet lezártnak tekinti

Átadta megbízólevelét a Sándor-palotában Colleen Bradley Bell, tehát van új budapesti nagykövete az Egyesült Államoknak. André Goodfriend az eddigi ügyvivő immár “követtanácsos”. Kiderült, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét, így hiába merült fel a rágalmazás gyanúja vele kapcsolatban, az eljárás megszűnik.

 .

 .

 
Rendőri felvezetés mellett érkezett meg Collen Bradley Bell a Sándor-palotába, az amerikai diplomatát és férjét Áder János és felesége fogadta. A találkozón az új amerikai nagykövet átnyújtotta megbízólevelét az államfőnek, ezzel hivatalosan is megkezdve tevékenységét, majd Colleen Bradley Bell beírt a köztársasági elnöki hivatal vendégkönyvébe.

Az új nagykövet ezt követően a Hősök terére látogatott, ahol katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg az Ismertlen katona sírját.

A nagykövet kinevezésével az eddigi ügyvivő, André Goodfriend már csak követtanácsosi pozíciót tölt be Magyarországon.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Nem függesztik fel diplomáciai mentességét, vagyis nem indulhat ellene eljárás – ezt mondta a külügyminisztérium államtitkára, akinél a amerikai diplomata járt. André Goodfriend ügyvivőként egy lapinterjúban beszélt a kitiltott magyarokról és a korrupcióról. A Nyomozó Főügyészség szerint ezzel megrágalmazhatta Vida Ildikó NAV-elnököt.

Vida Ildikó ügyvédje megerősítette: megindult az eljárás rágalmazás gyanújával André Goodfriend ellen, de a diplomáciai mentesség miatt azonnal megrekedt. A külügyminisztérium szerint André Goodfriend mentességének a feloldása lehetőséget adott volna arra, hogy bíróságon tisztázza a korrupciós vádakat. Magyar Levente azt mondta: mostantól az új amerikai nagyköveten keresztül próbálják javítani a magyar-amerikai viszont.

„Minden erőnkkel arra fogunk összpontosítani, hogy az új amerikai nagykövet megérkezését kihasználva egy olyan mederbe tereljük a politikai dialógust, ami lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködésünk kifejezetten magas szintjére visszaemeljük” – Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Magyar Levente azt mondta: a kormány az amerikai válasz után a kitiltási ügyet lezártnak tekinti és az Egyesült Államokkal való jó politikai együttműködésre összpontosít.


Forrás: M1 Híradó