A kormány felelőssége is, hogy trükköznek a cégek

 Nem fogják tudni kigazdálkodni a szükséges forrásokat

A kötelező minimálbér és bérminimum brutális megemelése meglepte a gazdasági szereplőket, egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a vállalkozók trükköznek a beosztásokkal, a munkakörökkel, hogy kevesebbet keljen fizetniük – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének főtitkára ugyanitt arról beszélt, hogy a cégek egy részét belekényszerítették a trükközésbe, hiszen a kormány is pontosan tudta, hogy nem fogják tudni kigazdálkodni a szükséges forrásokat.

Székely Tamás szerint további problémát fog okozni a cégeknek, hogy a minimálbérnél kicsit jobban keresők is számítanak a béremelésre, akár sztrájkokra is sor kerülhet, ha ezt a szakszervezetek nem tudják kikényszeríteni. 

Székely Tamás hozzátette, a kormány a választások előtt fel akarja zárkóztatni a minimálbért a létminimumhoz, ezt pedig a gazdasági szereplőkkel fizetteti ki. 

A szakszervezeti vezető szerint a munkavállalók csak akkor járnak jól a béremeléssel, ha továbbra is szabályosan vannak foglalkoztatva, ehhez viszont jó működő munkaügyi ellenőrzésekre lenne szükség.
A minimálbér és bérminimum emeléssel a munkavállalók és a plusz adóbevétel miatt a kormány is jól járt, mindezt a vállalkozásoknak kell kifizetniük – mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének főtitkára ugyanitt arról beszélt, hogy a cégek egy részét belekényszerítették a trükközésbe, hiszen a kormány is pontosan tudta, hogy nem fogják tudni kigazdálkodni a szükséges forrásokat.

Dávid Ferenc hozzátette, tapasztalati szerint a munkaügyi ellenőrök ritkábban vizsgálják a valóban csaló cégeket.

Forrás: Klubrádió