A kormány kiszállna a cafetériából

A juttatásokat az eddigi 35,7 helyett 51,17 százalékos adó fogja terhelni

A kormány kiszállhat a béren kívüli juttatások rendszeréből – írja a Magyar Nemzet. A lap – kormányközeli forrásokból értesülve – úgy tudja, hogy erre akkor kerülhet sor, ha egyúttal lehetőség nyílik a fizetések jelentősebb emelésére is.

   Ezzel függhet össze, hogy a múlt héten beterjesztett adótörvény-tervezet szerint a cafeteria-juttatásokat az eddigi 35,7 helyett 51,17 százalékos adó fogja terhelni. A rendelkezés egyebek mellett az Erzsébet-utalványt, a SZÉP-kártyát és a közösségi közlekedési támogatásokat is érinti. Mindezek következtében visszaeshet az említett munkáltatói juttatások mértéke.
 
   Bár részletes számítások még nincsenek, kormánykörökben úgy vélik, hogy a belföldi turizmust serkentő, havonta többmilliárdos forgalmat generáló SZÉP-kártya piacán lesz a legnagyobb a visszaesés, amit jelentősen meg fognak érezni a vendéglátók és a szállásadók is.
 
  A Népszabadság is arról ír, hogy kevesebbet ér majd a plusz juttatás, mivel a cafetériát sújtó közteher mértéke hat év alatt nulláról 51 százalékra nő. A lap szerint a családi adókedvezmény előnyösebb lehet a SZÉP kártyánál.