A kormány ne a sajtószabadságot korlátozza, hanem tisztázza magát!

Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány 40 százalékról 50 százalékra akarja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát.    

 .

 .

Az ellenzéki párt közleményében azt írta: a büntetőadó megemelésével a kormány nyíltan beismeri, hogy ellenségnek tekinti “a kormány irányítása alá nem tartozó, független médiumokat – kiemelten az RTL Klubot -, amelyek nem kötődnek a Fidesz irányított propagandagépezetéhez”.

Kiemelték: a kormány immár azt sem próbálja leplezni, hogy minden erejével a sajtószabadság korlátozásán dolgozik: a lépés különösen annak fényében elfogadhatatlan, hogy a kormány tétlen marad a közszolgálati híradó propagandaműsoraival szemben; semmit sem tesz a NAV-hoz és a kormányhoz kötődő korrupciós ügyek tisztázása érdekében, ehhez képest rendkívül szorgos, amikor a sajtószabadságot és a független médiát kell korlátozni, illetve ellehetetleníteni.

Az Együtt arra szólított fel, hogy a kormány álljon el a szerintük jogsértő, diszkriminatív, a sajtószabadság alapértékével ellentétes reklámadó megemelésétől, és újabb adók, illetve adóemelések helyett inkább tisztázza a kabinetet és az adóhivatalt érintő korrupciós vádakat. 

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésén jelentette be, hogy a kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát.