A kormány segítséget nyújt a devizahiteleseknek

A kabinet szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek és a fogyasztási hiteleseknek is – mondta Tállai András.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette, az elmúlt öt év kormányzásának egyik legnagyobb eredménye a devizahitelezés megállítása, illetve a devizahitel-csapdába kerültek megmentése.

Tállai András emlékeztetett rá, hogy a kormányváltást megelőző nyolc évben 140-szeresére emelkedett a devizahitelesek száma, 2011-re több mint 1 millió 200 családnak volt jelzáloghitele, tehát minden negyedik magyar család érintett volt. Emellett az ország devizakitettsége is jelentős volt – utalt a gazdaság akkori sérülékenységére.

Mint mondta, 2010-től a kormány több lépésben igyekezett segítséget nyújtani a devizahiteleseknek. Elsőként megszüntették a jelzálog alapú devizahitelezés lehetőségét, létrehozták az előtörlesztés intézményét, valamint kimondták, hogy középárfolyamon kell számolni a törlesztőrészleteket –sorolta. Hozzátette: ezt követően bevezették a végtörlesztést és az árfolyamgátat, mintegy 350 ezren éltek ezekkel a lehetőségekkel.
Fotó: fidesz.hu
 
“2010-től a kormány több lépésben igyekezett segítséget nyújtani a devizahiteleseknek.”

Hangsúlyozta, a kormány jogilag megfelelő, igazságos és pénzügyileg is vállalható végleges megoldásra törekedett. A Kúria jogegységi határozata megteremtette ennek lehetőségét – szögezte le.

Rámutatott, az elszámoltatási törvény elfogadását követően a bankok 774 milliárd forintot fizettek vissza az embereknek, a törlesztőrészletek pedig mintegy 20 százalékkal csökkentek. Hangsúlyozta, a forintosításról szóló törvény következtében 500 ezer szerződést forintosítottak, ez mintegy 3600 milliárd forintot jelentett. Kifejtette, a fair bankokról szóló törvény védelmet jelent a jövőben az ügyfelek számára.

Tállai András az elszámoltatási törvény jogorvoslati következményeiről szólva arról tájékoztatott, a 2,1 millió értesítést követően 105 ezer panaszbeadvány érkezett, a pénzügyi békéltető testülethez pedig 4600.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar megoldás sikerét nemzetközi elismerések is bizonyítják, példaként megemlítette, hogy a horvátok és a lengyelek is áttanulmányozták a vonatkozó törvényeket.

Beszélt arról is, hogy a kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek és a fogyasztási hiteleseknek. Szavai szerint ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz.

Kiemelte: a megoldás keresése során szem előtt tartják, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részvételére szintén számít a kormány – húzta alá.

Jelezte, a minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát, ezt az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány.

(fidesz.hu)