A kormánynak is zűrös a vasárnapi boltzár

Zűrzavar uralkodott el a kormányban is a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény körüli csatározások miatt. Előbb a Nemzetgazdasági Minisztérium a törvényben felsorolt kivételek körének bővítéséről készített kormányrendelet tervezetet, amit a miniszterelnökség visszavont. Legutóbb pedig a szaktárca jelezte, a törvényi kivételeket szigorítaná. Eközben a kereskedelemben meghirdetett 100 százalékos vasárnapi, ünnepnapi bérpótlék ígérete is semmivé válhat. Vevő és kereskedő pedig egyre ingerültebben kapkodja a fejét a növekvő káoszban.

 

A vasárnapi zárva tartásról készített törvényről a kormány nem egyeztetett sem a szakmai, sem a fogyasztói érdekképviseleti szervezetekkel. A tárcák is egymásnak feszülnek és egy presztízsháború kibontakozásának lehetnek tanúi vevők és kereskedők. Őket azonban legkevésbé a kormányzati politikusok egymás közötti adok-kapok érdekli.

S.Zoltán, munkarendje miatt rendszeresen este tíz óra után indul haza, ráadásul gyakran vasárnap is dolgozik.

“Eddig ez nem okozott gondot, mert mindig találtam éjjel-nappal nyitva tartó kisboltot, ahol a napi apróságokat megvehettem. Ha pedig vasárnap nem dolgoztam, elintéztük a családdal a heti nagy bevásárlást valamelyik hipermarketben” – mondta S.Zoltán.

Schin Judit fiatal harmincas nő, aki a filmiparban dolgozik a barátjával együtt. Főleg külföldi produkciókban vesznek részt, ahol nem ritka a 10-12 órás napi munka sem, mert a forgatást nem lehet félbe hagyni.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»