Kezdőlap Friss hírek A kormányra hárítja a Tesco a felelősséget

A kormányra hárítja a Tesco a felelősséget

Igazolta lapunk értesülését a Tesco tegnapi, tizenhárom üzlet bezárásáról szóló bejelentése. A cég szerint a kormány intézkedései miatt döntöttek így. A Miniszterelnökség elfogadhatatlannak tartja, hogy a vállalat a kabinetre hárítja a saját felelősségét.

 .

 .

Méltánytalannak és rosszindulatúnak tartom, hogy a Tesco vezérigazgatója azt sugallja, a kormány döntései miatt kerülnek utcára az áruházi dolgozók, holott az év végén született jogszabályváltozások hatásai még nem jelentkezhettek a piacon – mondta lapunknak a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos. Szatmáry Kristófot annak kapcsán kerestük meg, hogy a Tesco tegnap bejelentette, amit a Magyar Nemzet már megszellőztetett, azaz a 222 magyarországi áruházából heteken belül lakat kerül tizenhárom egységre. Az áruházakat az alábbi településeken zárják be: Budapest, Győr, Sopron, Abony, Hajdúböszörmény, Püspökladány, Tolna, Nagykáta, Törökszentmiklós, Nyergesújfalu, Tatabánya.

Szűkszavú közleményében a vállalat arra hivatkozik, az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek hazánkban a kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Ezért sürgetővé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata, ezután döntöttek úgy, hogy megszüntetik több mint félezer dolgozójuk munkahelyét.

Nigel Jones, a Tesco itteni vezérigazgatója az Index.hu-nak szintén azt mondta, hogy a kényszerű bezárásokat lényegében a kormány kereskedelempolitikai döntései idézték elő. A multicég számára leginkább fájdalmas jogszabályváltozások a hatvanszorosára emelkedett élelmiszerlánc-felügyeleti díjról, a kétévnyi veszteséges működés utáni piaci korlátozásról, valamint a szabad vasárnapról szólnak.

Arról sem a cég hivatalos közleménye, sem a vezérigazgató nem tett említést, hogy a bezárásra ítélt boltok évek óta veszteséget termelnek az anyavállalatnak, ahol egyébként is súlyos problémák vannak  hónapok óta. Ismeretes, egy jelenleg is a brit rendőrség által vizsgált könyvelési csalás következtében a brit Tesco profitja súlyos veszteséget szenvedett el tavaly. Bizonyára nem véletlen egybeesés, hogy a londoni központ is a múlt héten jelentette be drasztikus átalakítási terveit: üzletbezárásokat, elmaradó fejlesztéseket, árcsökkentést helyeztek kilátásba az angliai vonalon.

Ennek kapcsán Szatmáry Kristóf is rámutatott, hogy hónapok óta hallani lehet az áruházlánc anyavállalatának súlyos gazdasági problémáiról: a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredményről, a cég szigetországi vezetőinek lemondásáról, a Moody’s céget érintő leminősítéséről és a társaság részvényei árfolyamának a zuhanásáról. Ennek következménye a Londonban is bejelentett takarékossági intézkedéssorozat, amely sajnálatos módon a cégcsoport leányvállalatait, így a magyarországi Tescót is érinti.

A Miniszterelnökség szerint a vállalatnak a felelősség vállalása helyett kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. A Miniszterelnökség egyúttal igazmondásra szólította fel a Tescót.

Szatmáry Kristóf lapunknak kitért rá: eddig nem jelezték az áruházlánc illetékesei, hogy ilyen súlyos lépésre készülnek. Azonban a hivatalos bejelentések után az is előfordulhat, hogy felül kell vizsgálni a kormány és a vállalat 2010-ben kötött partnerségi megállapodását, amelyben többek között a foglalkoztatás fejlesztését vállalta a lánc. Szatmáry Kristóf elképzelhetőnek tartja, hogy a piaci hatások ismeretében a későbbiekben finomítanak néhány, a közelmúltban született jogszabályon, azonban erre a mostani helyzetben nincs esély, hiszen jól látható, mi indokolta valójában a Tesco mostani lépését. – A felelősséget kívánják áthárítani, miközben a Tesco egész európai csoportja bajban van – summázta a miniszteri biztos.

A vállalat belső köreiből lapunknak megerősítették: az elhibázott üzletpolitikai döntések következtében nem képesek nyereséget termelni a megszűnő boltok, azok bezárását az anyavállalat utasítására rendelték el. Sőt egy, a birtokunkba került dokumentáció szerint 44 olyan egységet jegyez a magyarországi Tesco, amely nyereségességi problémákkal küzd. Ebből az említett 13 áruház már 2012-ben is veszteséget termelt, és nem az adóztatás vagy a kormányzati intézkedések, hanem a társaság gazdálkodásának következtében.
A Tesco lépését az ellenzéki pártok szintén a kormány lépéseivel magyarázták.

Figyelem!

Történelmi változások a VPDSZ -nél: Tagdíjcsökkentés, Biztosítások Július 1- től!!!

A részletekért »kattints ide!«.