A közfelháborodás napja

Orbán Viktor sokak szerint tarthatatlan politikája ellen vonulnak ma délután utcára Budapesten és több vidéki városban az elégedetlen emberek. A Közfelháborodás Napján tiltakoznak az internetadó, az állami korrupció, a túladóztatás és a magyar külpolitika irányvonala miatt is. A Nem némulunk el Facebook-csoport hívására várhatóan Londonban és Berlinben is lesznek tüntetések, amelyeken szintén kiállnak a szabadság, az átláthatóság, a felelős kormányzás és Európa mellett. Debrecenben délután hat órakor indul a devizás “Hajdúk” menete.

 .

 .

 .

Tüntetés-cunami lesz ma délután hatkor Budapesten és több mint húsz vidéki városban, közöttük Miskolcon, Pécsen, Debrecenben, Sopronban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen, Vácon és Veszprémben. De ezúttal Berlinben, Londonban, Bristolban, Brüsszelben, illetve az ausztriai Kitzbühelben is utcára vonulnak az ott élő magyarok. A fővárosban több tízezer tüntetőt várnak a Közfelháborodás Napján a József nádor térre, majd a Kossuth Lajos térre, a Parlament elé. A demonstrációt a Nem némulunk el Facebook-csoport szervezi, amelyik tegnap a meglévők mellé további rendezőket keresett, akiknek feladatuk a tömeg terelése és a lebonyolítás segítése lesz.

A demonstrálók ezen a délutánon nemet mondanak az internetadóra, az állami korrupcióra, a túladóztatásra és a jelenlegi magyar külpolitikára. Kiállnak viszont a szabadság, az átláthatóság, a felelős kormányzás és Európa mellett. A szombathelyi tüntetés szervezői szerint sokan dühösek, de vélhetően azért nem tettek eddig semmit, mert azt hitték, hogy egyedül vannak. Ez azonban többé nincs így. “Addig nem is nyugszunk míg meg nem tisztítjuk a közéletet a politikai útonállóktól!” – fogalmazott a V mint Vas Facebook-közösség, amely mindenki arra kért, hogy a mai tiltakozásra hozza el a barátait, a családját, még a nagymamát is, mert “Magyarország ti vagytok!”. Vörös Viktor, a PM soproni önkormányzati képviselője a Klubrádiónak azt mondta: az országos politika elmúlt időszakának botrányai miatt csatlakoztak a tüntetéshez. Debrecenben szintén a közösségi oldalon szervezik a devizás “Hajdúk” menetét. Méltóságteljes közös tiltakozásra hívnak mindenkit, akit az Orbán-kormány megkárosított, de azokat is, akiket zavar, hogy a város vezetői máig nem tisztázták a korábbi floridai utazás körülményeit.

Eredetileg az internetadó parlamenti zárószavazása ellen akartak november 17-én tüntetni a József Nádor téren. Idő közben azonban Orbán Viktor ettől visszatáncolt, ám mert a miniszterelnök egyértelműen nem mondta ki, hogy a következő években sem lesz ilyen, ezért demonstrálnak ma is a terv ellen az utcára vonulók. Emellett el fogják ítélni a kormány Egyesült Államok, illetve az unió elleni “kirohanásait”, a devizahitelek forintosításának tervét és továbbra is követelik a korrupciógyanúba keveredett NAV vezetők és első sorban Vida Ildikó elnök leváltását.

 

 A lopott kétharmadról
Kunhalmi Ágnes szerint soha nem volt még ilyen korrupt kormánya Magyarországnak, ezért nem tüntetésre, hanem szavazásra buzdítja az újpesti választópolgárokat. “Ha távol maradnak jövő vasárnap a választásoktól, az újpestiek és az észak-angyalföldiek fel fogják menteni a Fideszt a korrupciós vádak alól, fel fogják menteni Vida Ildikót a távolmaradásukkal” – fogalmazott az MSZP budapesti elnöke. Hozzátette, ha Újpesten nem voksolnak a változásra, a kormány igazoltnak fogja látni a gimnáziumi férőhelyek csökkenését, az új alkotmányt, a média szabadságának korlátozását és azokat a korrupciós ügyeket, amelyeket a kétharmad miatt nem tudunk kivizsgáltatni. Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a Kunhalmi azt mondta, hogy a kétharmadot “paravánként” használja a Fidesz, ezzel takarja el a korrupciós ügyeket és a kormányzás hiányát. Kijelentette, hiába jelzik nemzetközi szervezetek, hogy problémák vannak, a kétharmad miatt nincs kontroll.Újpesten egy hét múlva el lehet venni a Fidesztől a “lopott” kétharmadot – jelentette ki a szocialista politikus.