A magas keresetűeket támogatják

 Egy jól kereső apa családja háromszor annyit kap, mint egy munkanélkülié

A kormány évek óta a dolgozó és magas keresetű családok támogatását növeli, 2017-ben egy jól kereső apa családja háromszor annyit kap, mint egy munkanélkülié – mondja Szikra Dorottya szociálpolitikus a Népszavában.

Mire jó a szegényeket támogatásra érdemes és arra érdemtelen kategóriákba szorítani?

– A Fidesz nyilván felismerte, hogy minél szegényebb valaki, annál kevésbé megy el szavazni, a párt tehát inkább a biztos szavazónak számító, tágabb értelemben vett középosztályt célozza meg a társadalompolitikájával. A legszegényebbekről gyakorlatilag nem vesz tudomást.

Véletlen, hogy a legújabb családtámogatási csomag bejelentése után egy nappal kötött ismét megállapodást a legnagyobb roma szervezettel a vezető kormánypárt?

– Talán nem véletlen egybeesésről van szó. Hisz a legszegényebbek a 9 éve változatlan családi pótlék emelését várták, amiről megint nincs szó. A csalódást talán a Lungo Drommal kötött szerződéssel akarta oldani a kabinet, a szimbolikus gesztussal próbálták üzenni, hogy a Fidesz mégis odafigyel a romákra.

Az urnáknál számító középosztályban mindenki jól járt az utóbbi évek szociálpolitikai lépéseivel?

– Egyáltalán nem, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével például az addig nulla kulccsal adózók nagyon rosszul jártak. Valójában a sokszor emlegetett nagycsaládok jelentős része vesztese volt a kormány adó- és családpolitikai lépéseinek, emellett az anyák egy jelentős részét is hátrányos helyzetbe hozta a konzervatív családpolitika. A családi adókedvezményt ugyanis többnyire a jobban kereső férfiak veszik igénybe, míg az egyszülős háztartások többségében tipikusan az anya neveli a gyermekeket és veszi fel utánuk az alacsony családi pótlékot. Ennek olyan, talán nem szándékolt következménye lehet, hogy a tipikusan alacsonyabb keresetű nők jobban meggondolják, hogy kilépjenek-e egy rossz kapcsolatból.

Látszik olyan társadalmi csoport, amely megelégelte ezt a megosztó politikát?

– Sokan érdekeltek a mai elosztási politikák fenntartásában, tehát egyelőre nem látszik robbanásveszély. Ezt ki is használja a kormány, ezért sem nyúlt az alanyi jogon járó támogatásokhoz.

Forrás: Népszava