„A magyar kormány egyre ellenségesebb”

Emberi jogi szempontból lesújtó volt 2014 – állapította meg az Amnesty International éves jelentését ismertetve a magyarországi igazgató, Jeney Orsolya. A magyar kormányt egyebek mellett azért bírálja a jelentés, mert lejárató kampányt indított számos civil szervezet ellen.

 .

 .

A vizsgált 160 ország több mint 20 százalékában, 35 országban követtek el fegyveres csoportok erőszakos cselekményeket. Csak a szíriai konfliktus miatt mintegy 4 millió menekült indult útnak, és 18 országban valósult meg háborús bűncselekmény vagy más, háborúval kapcsolatos jogsértés. Több mint 3400-ra tehető azok száma, akik a Földközi-tengerbe vesztek, miközben próbálták elérni Európa partjait – néhány megrázó adat az Amnesty International most nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

Négyből három kormányzat korlátozza önkényesen a sajtószabadságot, sok országban újságokat szüntetnek meg és újságírókat fenyegetnek. 28 országban van érvényben olyan szabályozás, amely szerint még az életet veszélyeztető egészségügyi probléma vagy nemi erőszak esetén is tilos az abortusz. 78 ország jogszabályai alkalmasak arra, hogy kriminalizálják a kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot azonos neműek között. Az országok több mint felében folytattak tisztességtelen bírósági eljárásokat, és mintegy négyötödében kínoztak meg embereket, vagy részesítettek más módon kegyetlen, embertelen bánásmódban.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»