A megmentő magáncsőd

Ha közvetve is, de Orbán Viktor is elismerte, hogy a devizahiteles ügyfelek jelentős része “nem lett megmentve”. A legfrissebb mentsvár a magáncsőd intézménye lehet. A terv már többször előkerült, az ígéret szerint most tényleg bevezetik.

 

A devizahitelesek elégedetlenségének kérdését az elszámolással és a forintosítással kapcsolatban már a kormányfő sem kerülhette meg. A szokásos péntek reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor azzal ütötte el az erre vonatkozó kérdést, hogy “levezethetjük mi bármilyen korrekt képlettel az embereknek az elszámolást, azzal soha sem lesznek elégedettek.” Óvatosan ígért az autó- és személyi devizahiteleseknek – lehet, hogy őket is “megmentik”.

Súlyosabb gondot jelentenek a reménytelen, a régóta fizetésképtelen adósok. Egy részüknek megoldást jelent az amúgy öt esztendeje napirenden tartott magáncsőd intézménye, amely a kereszténydemokrata kezdeményezés ellenére a szocialisták tetszését is elnyerte. Orbán Viktor bejelentése szerint az Igazságügyi Minisztériumnak két hét múlva be kell adnia az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»