A munkaadók öt százaléka tervez elbocsátást

18 százalékuk létszámbővítéssel számol három hónapban

A magyar munkaadók 18 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 75 százalék nem tervez változást – derül ki a ManpowerGoup Hungary legfrissebb adataiból, melyet a Napi Gazdaság ismertetett.

   A magyarok szezonálisan kiigazított munkaerő-piaci mutatója 10 százalék, ami a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta. Ezzel az aránnyal a hazai munkaadók a legoptimistábbak Európában – mondta az adatokat ismertető sajtótájékoztatón Dalányi László, a ManpowerGroup Hungary ügyvezető igazgatója. A Napi Gazdaságnak hozzátette, a vizsgált kilencből 7 ágazatban a cégek a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet két szektorból, az építőiparból és a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke 20 százalék. Reménykeltő adatok érkeztek a vendéglátóiparból, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, ahol egyaránt 14-14százalék a mutató értéke, míg a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 13 százalékon áll. A köz- és szociális szféra munkaadói nem terveznek változást, a közüzemi szolgáltatások területén viszont létszámcsökkenéssel számolnak, a mutató értéke -10 százalék.
 
   Az előző negyedévhez viszonyítva kilenc ágazatból hét munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű – 10 százalékpontos – növekedést az építőipar és a vendéglátóipar munkaadói jelezték. Kilenc százalékpontos erősödést jelentettek a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről, és 4 százalékponttal javultak a kilátások a nagy- és kiskereskedelemben. Ugyanakkor a közüzemi szolgáltatások mutatója 15 százalékponttal esett vissza.
 
   Az előző év azonos időszakához képest erősödött a mutató kilencből hét ágazatban. A legnagyobb mértékben, 13 százalékponttal a közlekedés, raktározás és kommunikáció területén, 11, illetve 10 százalékpontot erősödött a vendéglátóipar és az építőipar. A gyártás 8, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói 6 százalék pontos emelkedést jeleztek. Két szekto mutatója gyengült. A legjelentősebben a közüzemi szolgáltatásoké, 12 százalékponttal. A köz- és szociális szféra mutatója 6 százalékponttal gyengébb, mint az előző év azonos időszakában.

  A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúliak várják: itt a mutató 13 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be további három régióból. 11 százalékon áll a mutató Közép-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon. Észak-Magyarországon 9 százalék a mutató értéke. Más régiókban óvatosabbak a munkaadók, 8 százalékos mutatót jelentettek.
 
   Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból ötben növekedett a felvételi kedv. Leginkább a Dél-Dunántúlon, ahol 10 százalékpontos a növekedés. A mutató 7, illetve 6 százalékpontot erősödött az Észak-Alföldön és a Közép-Dunántúlon. A mutató értéke két régióban csökkent. Az észak-magyarországi munkaadók jelentős, 9 százalékpontos visszaesést jeleztek. Éves összehasonlításban mind a nyolc régió mutatója erősödött. 7, illetve 6 százalékpontos erősödést jeleztek a dél-dunántúli és a dél-alföldi munkaadók. A Közép-Dunántúlon 5 százalékpontos a javulás, míg az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon 3-3 százalékpontos az erősödés.
 
  A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába sorolta a vállalat: a mikrovállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van, kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik, közepes méretű az a cég, ahol 50 és 249 között van az dolgozói létszám, 250 fölött számít egy vállalkozás nagynak. 2015 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol 16 százalék a mutató értéke. A közepes- és kis vállalkozásoknál 12, illetve 10 százalék, míg a mikrovállalkozásoknál 4 százalék a javulás.

Forrás: Napi Gazdaság