A Munkástanácsok Országos Szövetsége a VPDSZ támogatásával tiltakozik a Cafateria adóztatásával kapcsolatban

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról,hogy a bérenkívüli juttatások adóterhe drasztikusan megnő az adótörvény módosulásokra beterjesztett törvény javaslata alapján . A megdöbbenésünk oka, hogy ezeket az-alábbiakban összefoglalt – javaslatokat a beterjesztő a munkavállalók képviselőivel előzetesen nem egyeztette, így nem állt módunkban a tiltakozásunkat már a beterjesztés előtt megtenni. Közismert,hogy az ilyen típusú változásokra a munkaadói válasz, a költségnövekedés elkerülése, ami a juttatás megszüntetését vagy olyan mértékű csökkentését eredményezi, hogy az adóterhekkel együtt kiszámolt munkaadói kiadás ne növekedjen. Tehát egyértelmű , hogy az intézkedés a munkavállalókat hozza hátrányos helyzetbe, jövedelemcsökkenést eredményezve. A cafetéria,juttatások különösen az alacsony jövedelmű rétegeket érinthetik érzékenyen ,akiknél ez a juttatás jelentős része volt a jövedelmeknek, és egyes elemeit /Erzsébet utalvány/nagy részt alapélelmiszerekre költötték. Az intézkedés várható hatása,hogy a dolgozóknak a regenerálódásra fordított forrásai és kiadásai is csökkenni fognak, mivel az intézkedés ezen elemeket is érinti./SZÉP kártya/.Közvetett hatás is várható a turizmus,vagy az élelmiszerkereskedelem csökkenő költései révén. Az adóteher csaknem 100%-os növekedése növekedése /100 Ft-ra jutó összesített adóteher az eddig 35,7 Ft-ról 65,8( Ft-ra nőtt/

A béren kívüli juttatásként adható juttatások köre változatlan marad, megnő viszont a juttatások után a kifizető általa fizetendő közteher – olvasható az adótörvény-javaslat indoklásában.

A javaslat szerint jövőre megszűnik a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások közötti megkülönböztetés. Eddig a béren kívüli juttatásoknál – ilyen például az Erzsébet-utalvány vagy a SZÉP-kártya – a 16 százalékos szja mellett 14 százalékos ehot kellett fizetni – jövőre már 27 százalékos ehot kell fizetni ezek után is.

Ennél is jelentősebb változás, hogy az szja törvény 71 §-ban felsorolt béren kívüli juttatásoknál – Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya, stb –  a juttatás értékének 1,53-szorosa után kell fizetni a közterheket az eddigi 1,19 szorzó helyett.

Az indoklás úgy fogalmaz: „munkáltató által valamennyi dolgozójának vagy valamennyi dolgozó által megismerhető szabályzatban rögzített módon biztosított juttatás esetében megnő a közteher mértéke, a juttatás értékének 1,53-szorosa után a munkáltatónak 16% szja-t és 27% eho-t kell fizetnie. Ugyanilyen mértékű közteher terheli a béren kívüli juttatásoknak azt a részét, amely meghaladja a rájuk az Szja tv. 71 . §-ában megállapított értékhatárt vagy az évi 450 ezer forint keretösszeget”

 

A Munkástanácsok Országos Szövetsége kéri Kormányt fontolja meg az előterjesztés visszavonását, mivel annak várható előnyei/adóbevételek/ jelentősen elmaradnak a munkavállalókat érintő negatív hatástól, mivel a legalacsonyabb jövedelmi sávokban a napi étkezést,de a dolgozók regenerációját is veszélyezteti. Kérjük,hogy a dolgozók széles körét hátrányosan érintő intézkedés bevezetésére ne kerüljön sor a unkavállalói érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül.