A non-stopoknak is keményen betesz a vasárnapi zárva tartás

A kormány rendelettervezete szerint megkegyelmeznek a családi tulajdonú kis éjjel-nappaliknak. Vasárnap nyitva maradhatnak a nem nonstop (családi) kis üzletek.A plázák továbbra is egy gumijogszabályban bízhatnak.

Továbbra sem tudni biztosan, március közepétől melyik üzlet nyithat ki vasárnap, és melyik nem. Szerdán kapták meg az érintett szakmai szövetségek a vasárnapi bezáráshoz mellékelt kormányrendelet szövegtervezetét. Úgy tudjuk: a döntéshozók mindössze 24 órát adtak arra, hogy a szakma véleményezze a javaslatot. A tervezet több kérdésre nem ad választ, mint ahányra igen.

Az új tervezet azon boltokon túl, melyeknek eddig is engedte volna a nyitva tartást – pékségek, gyógyszertárak, benzinkúti, vasúti, repülőtéri üzletek, családi kisboltokon –, a főszezonban a nagy tavak menti települések kis üzleteinek, a kisebb tüzépeknek és kertészeti boltjainak kedvez. Számukra könnyítés, hogy nem kell hogy minden dolgozó résztulajdonos legyen, hanem elég, ha minden ötödik alkalmazottnak van résztulajdona az üzletben. Ez a nagyobb kertészeteknek, illetve barkácsáruházaknak a zárva tartást jelentheti vasárnap.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»