A szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot vasárnapra

Nem bővül a kivételek köre

A Metro áruházaknak is biztosan be kell majd zárniuk vasárnap, de aki nyitva tarthat, annak mégsem lesz extra bérpótlék – derül ki a legfrisebb, a kereskedelmi törvényt módosító javaslatból. Az eddig engedékenynek tünő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban máshogy is szigorítaná a jogszabályt, amelyről mégis kiad rendeletet. Igaz, ebben nem tudni, mi lehet – írja a Világgazdaság.
  
   A tárca csütörtöki közlésével szemben („a kormány úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet”) kedden már azt válaszolta lapunk kérdésére, hogy „lesz rendelet”. Ennek megalkotására a törvény 8. paragrafusa ad a kabinetnek felhatalmazást – írták. A paragrafus szerint a kormány azt határozhatja meg, mi alapján, milyen eljárásban lehet felmentést adni a pár hét múlva életbe lépő zárva tartási kötelem alól. A rendeletben így csak annyit írhatnak le, hogy nincs olyan körülmény, indok, amely eltérést engedne. Másra azért nincs mód, mert a törvény szerint a nem szabályozott egyéb esetekben a kereskedelmi törvény nyitva tartásról szóló pontja az irányadó. Az NGM arra a kérdésünkre, mi lehet pontosan a rendelet tartalma csak annyit írt: „azt fogjuk megerősíteni, hogy nem bővül a kivételek köre.” Ez alapján – hacsak az álláspont nem változik – nem valószínű, hogy egyéb kérdésekre kitérnének. Pedig a szakma várna egy olyan alsóbbrendű szabályozást, amely segít eligazodni a törvény ma még kétséges pontjai között. Ilyen például a vasárnapi kiszállítás kérdése vagy a „segítő családtag” meghatározása: előbbi vitatott korlátozást jelent, utóbbi pedig nincs benne a magyar jogrendben.
 
   A pontosításokra a törvény módosítása adna lehetőséget – arra a kérdésünkre, hogy ezt tervezik-e a tárca csak annyit írt: „amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja”. Miután a jelenlegi szabályozás szerint a világörökségi területekre (a piacokhoz hasonlóan) a zárva tartási előírás nem vonatkozik, 0-24 órában lehet majd kereskedni – és az ottani boltokból házhozszállítani – a teljes budapesti belvárosban, valamint a Fertő-tó és a Tokaj-hegyaljai borvidék településein.
 
   Az NGM szigorítási vágya azonban nem látszik teljesülni. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa ugyan benyújtott tegnap a témában egy törvényjavaslatot, de ebben a fent említett kitétel nem szerepel. A két paragrafusból álló indítvány szerint a zárvatartási törvény a kis– és nagykereskedelmet együtt folytató üzletre (a METRO lánc tagjaira) is vonatkozik majd. Ezen kívül átírnák a Munka Törvénykönyve vasárnapi foglalkoztatásra szóló szabályait, de nem változtatának érdemben a mai helyzeten. Vagyis – a szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben – nem vezetnek be extra száz százalékos bérpótlékot. Ez a helyzet a belvárosi üzleteknek lesz kedvező.
 
Forrás: Világgazdaság