A SZEF elfogadhatatlannak tartja a bérmegállapodást

Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) számára elfogadhatatlan a kormány és a szociális partnerek között hétfőn aláírt bérmegállapodás – derül ki a mintegy 690 ezer közszolgálati munkavállalót képviselő érdekvédelmi szervezet keddi közleményéből.

    A SZEF megdöbbenéssel és csalódottsággal értesült a minimálbér 3,4 százalékos emelését jelentő megállapodásról, és arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői – áll a közleményben.
 
    A szervezet álláspontja szerint az emelés mértéke nem jelent bérfelzárkóztatást, a megállapodás a közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti.  

    A SZEF emlékeztetett: december 11-én a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban, a béremelés kívánt mértéke mellé vett kérdésekkel együtt egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal. 

    Akkor még feltételnek látszott, hogy a közszféra képviselőit bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe.  A csomag része volt – a megegyezés feltételeként – a sztrájkszabályozás, a Munka Törvénykönyve, a cafetéria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata – írta a SZEF. 

    A SZEF sajnálattal látja, hogy akadtak olyan szakszervezeti vezetők, akik elfogadták, hogy a követeléscsomag részeit majd a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalják, és megelégedtek a bérfelzárkóztatást nem tartalmazó emeléssel és bérajánlással.

    Az érdekvédelmi szervezet a közleményben azt írta, hogy a kormány a pedagógusok bérképzését – egyezetés nélkül – leválasztotta a minimálbérről, ezzel átlagosan évente 60-120 ezer forint növekménytől fosztotta meg őket. 

    Az életpálya modellek kapcsán csak a fegyveres szolgálatok remélhetnek 2015 közepétől – bizonytalan mértékű – béremelést – tudatták.     

    A SZEF közleménye szerint a kormánytisztviselők helyzetét csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben közel félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést, és keresetük reálértékének harmadát elvesztette. A SZEF azonnali 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos fizetésemelést követel január elsejétől mindenki számára.