A Tesco dolgozói félnek, a cég a kormányt hibáztatja

222-ből 209 Tesco marad Magyarországon

Munkahelyük elvesztésétől és további üzletek bezárásától tartanak a Tesco dolgozói – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora. A brit áruházlánc szerdán jelentette be, hogy 570 dolgozó helyett mindössze 170-től kell megválniuk, a többieknek máshol biztosítanak állást.

   Videóüzenetben jelentette be a Tesco magyarországi vezérigazgatója a magyar áruházak bezárását. 222-ből mindössze 209 Tesco marad Magyarországon. „Az elmúlt hónapokban számos jogszabályi változással szembesültünk. Törvénymódosításokkal, melyek nem engedik a vasárnapi kereskedést vagy az éjjel-nappali nyitva tartást. Különféle új adókkal és felügyeleti díjakkal, vagy azzal az elvárással, amely nyereséges teljesítményhez köti a működést” – mondta Nigel Jones. Az áruházlánc a kormányt okolja a bezárások miatt. A gazdaságszabályozási államtitkár szerint azonban az anyavállalat rossz gazdálkodása vezetett az intézkedéshez. „A Tescónak azért kell Magyarországon boltokat bezárnia – vagy pontosabban azért döntött boltok bezárása mellett –, mert odahaza az anyavállalatnál, úgy tűnik, hogy lényegesen rosszabbul gazdálkodtak, mint ahogy azt korábban várták” – hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
 
   A Tesco a korábban bejelentett félezer helyett csak 170 embertől válna meg, a többieket megpróbálják áthelyezni.
 
   Riporter:– Kaptak valamilyen ígéretet a Tescótól, hogy valahova elmehetnek?
Tesco-dolgozó: – Azt mondták, hogy mindent megpróbálnak megtenni, hogy másik áruházakba átkerüljünk, ezzel csak az a baj, hogy a többi áruház olyan messze van, hogy nem éri meg bejárni. Ez a 9 forintos üzemanyag-visszatérítés, ha kocsival megy az ember, akkor nem éri meg eljárni, mert egy hónapban elkocsikázik 30-40 ezer forintot, és akkor semmi nem marad a fizetéséből szinte.
 
   Míg a dolgozók nagy része 100 ezer forintnál is kevesebbet vitt haza, a brit cég csak a 2013-as üzleti évben 143 milliárd forinttal csökkentette az adóalapját. Londonban már vizsgálják, hogyan becsülhették túl 100 milliárd forinttal a várható hasznukat.
 
   „A Magyarországon működő Tesco vállalat több mint 143 milliárd forintos tételben számolt el olyan rendkívüli ráfordítási tételeket, illetve vállalt be olyan kötelezettségeket másik leánycége vonatkozásában, amellyel pozitív nyereségadó-alapját lényegében eltüntette, és egy 600 milliárd forintos nettó árbevételt bonyolító cégnél 43 milliárd forintos veszteség alakult ki” – mondta Lentner Csaba közgazdász.
 
   A Tesco-részvények tavaly csaknem negyven százalékot estek, és ha március végén bóvli minősítést kapnak a nagy hitelminősítőktől, akár az egész üzletlánc bedőlhet.

Forrás: Magyar Nemzet