A zavar oka: Simicska

A Nemzeti Választási Bizottság tegnap hivatalosan is kiírta február 22-re a veszprémi időközi parlamenti választást. A Fidesz-KDNP vereség esetén elveszíti kétharmados többségét. Nem elég, hogy Orbán Viktort aggasztják a kormányellenes tüntetések és a közvélemény-kutatók által mért népszerűségvesztés, elégedetlen a kommunikációs stábbal is. Az igazi zavar oka azonban maga Simicska Lajos, aki – mint a Népszava szerdán először közölte – bejelentette: gondolkodik az induláson, mégpedig nem a Fidesz színeiben. A kormánypártban tanácstalanok, mit akarhat a Közgép vezére, csak azt érzik, hogy az üzenete “kemény”.

 

Bár csak tegnap tűzte ki február 22-ére az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság, a mandátum leendő sorsa már eddig is belpolitikai vihart kavart. Először azzal, hogy miután Újpesten a szocialista Horváth Imre elnyerte a Kiss Péter halálával megüresedett képviselői széket, Veszprémben lehetőség nyílt arra, hogy ha az ellenzék februárban győz, akkor elolvadjon a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége.

Már ez is komoly fejfájást okozhatott a Fidesz vezetőinek, de mindez egy olyan helyzetben tetőzött, amikor lassan állandósulni látszanak a netadó, az amerikai kitiltási botrány és a megszorítások miatt kirobbant utcai kormányellenes tömegtüntetések. Ráadásul a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint komolyan esett a Fidesz népszerűsége, ami akkor is aggasztó lehet, ha az elvándorló szimpatizánsok egyelőre csak a bizonytalanok táborát hizlalják, de még nem tűnnek fel az ellenzéki pártok táborában. Mindezek nyomán Orbán Viktor hozzálátott a kormányzati és a pártbeli kommunikációs szervezet átalakításához.

Ebben a légkörben közölte szerdán első oldalán a Népszava, hogy Simicska Lajos azt tervezi, hogy elindul a veszprémi képviselői helyért – a novemberben uniós biztossá választott Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt -, mégpedig úgy, hogy egyáltalán nem biztos, hogy fideszes jelöltként mérettetné meg magát. Simicska nem lenne esélytelen Veszprémben, hiszen több szálon is kötődik a térséghez: a közli Hárskúton 300 hektáros családi vállalkozást birtokol, a Veszprémben lakóingatlana van, és támogatója a város férfi kézilabda csapatának is.

Hiába nevetett fel a hír hallatán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hiába kérdezték névtelenségbe burkolózó fideszes nyilatkozók, hogy „vajon ki az a választó, aki Simicskára szavazna”, s hiába írja a kialakult helyzetről a megszokottan nyersen fogalmazó Deutsch Tamás EP-képviselő a Facebook-o: “Ha Török Gabi és Simicska Lali után Kelemen Ancsa (vagy legalább Puzsér Robi) is elgondolkodna a veszprémi indulásán, akkor az RTL Klub onnan adhatná a Celeb vagyok, ments ki innen! újabb évadát.” Mert az először kacsának minősített információt később a Közgép Zrt. szóvivője megerősítette, mondván, a cég tulajdonosa komolyan gondolkodik az induláson. Mindez nagy zavart és idegességet okozott a Fideszben, mert – egyik informátorunk szerint – egyszerűen nem tudják, vajon mit akar Simicska.

Annyi biztos, hogy az indulás lehetőségének bejelentésével új fejezet kezdődött az Orbán Viktor és Simicska között a tavaszi választások óta tartó, mind jobban elmérgesedő háborúban. Már az is sokat mondó, hogy a milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet tegnap Simicska fényképével a címoldalon számolt be esetleges ringbe szállásáról, és ugyancsak az első oldalon kiemelten foglalkozott a Fidesz nagyarányú népszerűség-vesztésével. Az utóbbi napok fejleményei mindenesetre hitelesítik azokat a tavasz óta keringő szóbeszédeket, amelyek szerint a kormányfő és egyik legfontosabb, a párt anyagi bázisát a 90-es években megteremtő munkatársa között olyannyira elmérgesedett a viszony, hogy már nem is beszélnek egymással.

Mindennek nem csak üzleti okai lehetnek, vagy, hogy az új oligarchák meg akarnák törni Simicska piaci egyeduralmát. Ha igaz – és eddig minden ezt igazolja -, hogy Simicska még áprilisban közölte az éppen újjáválasztott kormányfővel, hogy „nem azért döntöttünk meg egy diktatúrát, hogy egy másikat építsünk helyette”, akkor itt nem egyszerűen gazdasági, hanem elvi ellentétekről van szó.

“Biztos lesznek, akik ezt kétségbe vonják, de Simicska Lajos valóban elvi kérdéseket mérlegel, amikor azon gondolkodik, induljon-e a veszprémi választáson” – idézett a hvg.hu egy nagyvállalkozót Simicska környezetéből. Ha pedig a végső döntése az indulás lesz, az erős “üzenet a kétharmadnak, illetve a jelenleg tomboló politikának”. Ez utóbbi véleményt erősítette meg lapunknak Gőgös Zoltán is. Az MSZP elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke szerint bejelentkezésével Simicska zsarolni próbálja a Fideszt, mert ha valakinek pontos képe van arról, hogyan működik valójában az Orbán-rendszer, akkor az ő, és ha megszólalna, akkor sok embernek okozhatna kényelmetlenséget. Már a választási indulás lehetőségének a felvetése is komoly figyelmeztetés – tette hozzá Gőgös.

A veszprémi körzet tegnap újabb meglepetéssel szolgált. “Furcsa lenne úgy kezdeni a politizálást, hogy rögtön a legelső ígéretemet nem tartom be” – mondta néhány napja az Indexnek Török Gábor politológus, amikor bejelentette, hogy elindulna a veszprémi választáson. A „furcsaság” előállt: Török tegnap bejelentette, hogy visszalép, mégpedig azért, mert kiderült, Simicska is ringbe szállhat. Bár még nem egyértelmű, hogy a Közgép-vezér valóban megméretteti magát, Török szerint megváltozott a mérkőzés: Simicska akár közvetlenül indul, akár valakit indít, akár valakivel valamilyen formában megállapodik, a választás már biztosan az Orbán-Simicska harcról fog szólni, noha nagyrészt a nyilvánosság számára nehezen érzékelhetően.

A politológus bejegyzésében azt írta: átgondolta, hogy helyes-e, ha ebben a játszmában a „pályán van” és arra jutott, hogy nem. Kicsit sem azért, mert félne ettől, hanem azért, mert ez nem az ő mérkőzése és azt feltételezi, hogy a következő időszak eseményei igazolják majd döntését. Török még vasárnap, az újpesti időközi választás estéjén vetette fel, hogy elindulna Veszprémben, szerdán a Jobbik jelezte: ha így van, nem indítanak jelöltet és választóikat a támogatására kérik fel. Vona Gábor Jobbik-elnök csütörtökön bejelentette, hogy Török visszalépése után mégis saját jelöltjük lesz, majd az év végén döntik el, hogy ki. Lapunk úgy értesült, hogy a Jobbik mellett, más, demokratikus ellenzéki pártvezető is akadt, aki a többieket Török támogatására próbálta rávenni.

Ami biztos: az MSZP – a korábbi hírekkel szemben – semmiképpen nem indítja a helyi Mesterházy Attila volt pártelnököt, a párt vezetése és a helyi szocialisták több jelöltről vitatkoznak, és úgy tudjuk, még az is lehetséges, hogy esetleg független jelöltet támogatnak majd. Egyelőre a Fidesznek sincs jelöltje, bár korábban felmerült, hogy Ovádi Pétert, Navracsics volt titkárát indítják, de a Népszava úgy értesült maga a kormányfő opponálja ezt, mert – főként Simicska bejelentkezésével – a helyzetet annyira veszélyesnek látja, hogy szeretne igazán fajsúlyos politikust indítani.

 

 G. Fodor anekdotázik
„Amikor a kis molylepke először repül ki a szekrényből, visszatérve az öreg lepke megkérdezi tőle “Hogy érezted magad kint fiam?”. A kis molylepke így felelt: “Nagyon örültek nekem. Mindenki tapsolt.” G. Fodor Gábor, a kormányközeli Századvég stratégiai igazgatója írta tegnap blogján ezt az anekdotát a veszprémi időközi választással kapcsolatban. Az nem egyértelmű, hogy G. Fodor az indulását lebegtető Simicsára, vagy az azóta a jelöléstől visszalépő Törökre utalt.