Áder visszaszólt Rogánnak devizahiteles ügyben

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön levelét megírta, s tüstént el is küldte Áder János köztársasági elnöknek, amelyben a bankok elszámoltatásáról szóló törvény sürgős aláírására kéri az államfőt. A kormánypárti politikus a levélben azt írta: az Országgyűlés döntésével igazságot szolgáltatnak a megkárosított deviza- és forinthiteleseknek, a Kúria ítélete alapján. Szavai szerint 1 millió 300 ezer magyar család érdeke, hogy a bankok elszámoltatása ne szenvedjen késedelmet.

 .

 .

Rogán Antal szerint a bankok nyilvánvalóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elszámoltatást lelassítsák vagy ellehetetlenítsék. Ennek legújabb eszközeként említette azt, hogy próbálnak nyomást gyakorolni az államfőre. Álszent érvelésnek nevezte, hogy az elszámoltatás nagy terhet ró a magyar bankrendszerre, ugyanis minden visszafizetendő forintot a magyar családok zsebéből vettek ki.

Magyarország köztársasági elnökeként megválasztásom óta az a cél vezérelt, hogy maradéktalanul érvényesítsem az Alaptörvényben rám rótt kötelezettségeket – kezdte Áder a válaszlevelét. Szerinte a döntéseit “mind a mai napig e felelősség jegyében” hozta meg, függetlenül attól, hogy a döntést “ki milyen módon és milyen eszközökkel igyekszik befolyásolni”.
A politikus önmagától vett idézettel is nyomatékot adott a levélnek: „ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni”. Erre is hivatkozva az írta, a devizahiteleket érintő törvény aláírásáról is a rendelkezésére álló alkotmányos határidőn belül, alapos vizsgálatot követően hozza meg a döntését. “Ebben pedig az az egyetlen szempont vezérel, hogy a jogszabály összhangban van-e az Alaptörvény előírásaival’ – tette hozzá.

Korábban a Magyar Bankszövetség arra kérte Áder Jánost ne írja alá az elszámolási – és nem a Rogán emlegette elszámoltatási – törvényt, hiszen a Kúria és a Fővárosi Törvényszék is az Alkotmánybíróság döntésére vár az első devizahiteles törvény miatt. Márpedig az elszámolási jogszabály szorosan kapcsolódik az első törvényhez és ha az, vagy egyes pontjai alaptörvényellenesek, akkor az elszámolási törvény sem alkalmazható.