Áfacsalási botrány: közzétette a kormány az amerikaiak kifogásait

Közzétette a kormány azt a dokumentumot, amelyet Magyar Levente külügyi államtitkárnak november 6-án az amerikai nagykövetség – a kormány közleménye szerint – “dátum, aláírás, pecsét nélkül” juttatott el kifogásairól a kitiltási botrány ügyében.

 
 


A kormany.hu-n elérhető pdf file-ból kiderül, hogy az amerikai nagykövetség legalább 2012 februárja óta jelezte korrupcióval kapcsolatos kifogásai a kormánynak, ám utóbbi nem reagált az aggodalmakra érdemben. 2013 októberében és decemberében, valamint idén februárban is konzultáltak a NAV Bűnügyi Igazgatóságával. 2014 januárjában az igazságügyi minisztérium (akkor még KIM) képviselőivel is találkoztak, idén júniusban pedig jelezték aggodalmaikat a külügynek, érdemi válaszlépést azonban nem tett a magyar fél. Az amerikaiak az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

  • a trafik-ügyben a Fideszhez közelálló kereskedők kaptak koncessziót,
  • az amerikai cégek áfacsalással kapcsolatban fogalmaztak meg panaszokat,
  • Horváth András szintén áfacsalásokkal kapcsolatos ügye,
  • a KIM korrupcióellenes egysége és a NAV különleges csoportja sem tudta ellátni a feladatát.

Semmilyen érdemi információ sincs a dokumentumban – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint. Magyar szerint a dokumentum semmivel sem tartalmaz többet, mint amit eddig is tudtak, nincsenek benne hiteles, bizonyító erejű információk, amelyek alapján a magyar kormány meg tudná vizsgálni “az állítólagos korrupciós ügyeket”. Az államtitkár arra is kitért: ha felmerül annak a gyanúja, hogy valóban a minisztériumtól szivárogtatták ki, hogy az amerikai nagykövetség egyik munkatársa átadott egy dokumentumot a tárcának, akkor megteszik a szükséges lépéseket.