Aggódnak a kéményseprők

 Autókra, munkaruhákra és mérőeszközökre lenne szükségük

A kéményseprők munkakörülményeinek javítására tett ígéretet tegnap az ágazati szakszervezettel folytatott megbeszélésen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az érdekképviselet szakmai munkacsoport megalakítását javasolta, amely előterjesztéseket készíthetne a kéménytisztítási ágazatban kialakult káosz felszámolásának módjára.

Ígéretet kaptunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) a tegnapi megbeszélésünkön, hogy az ország 15 megyéjében a füstelvezető-ellenőrzési szolgáltatást is elvégző állami szervezet hamarosan javít a kéményseprő alkalmazottai munkakörülményein, és a dolgozók rövidesen megkapják mindazokat a felszereléseket és eszközöket, amelyek a megfelelő munkavégzéshez szükségesek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének az elnöke. Vámos Csaba elmondta: a tegnapi tárgyaláson az OKF képviselője elismerte, hogy eddig tucatnyi szakember mondott fel, mert nem tartotta megfelelőnek a munkakörülményeket. Nem volt megfelelő gépjárművük az ügyfelek felkereséséhez, hiányzott a védőruházat, és mérőberendezésből sem volt elég. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa – jegyezte meg a szakember –, mert a szakszervezetnek többen jelezték a hasonló szándékukat. A dolgozók tömeges kilépése pedig munkaerőhiányt idézhetne elő a kéményseprési ágazatban, ami számos ellátási körzetben kritikus helyzetet teremtene éppen a fűtési idény elején. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a maga részéről igyekszik türelemre inteni, és maradásra bírni az OKF-nél dolgozó munkatársakat, mert bízik abban, hogy idővel javulnak a munkavégzés feltételei.

Az elnök arról is beszámolt, hogy az egyeztetésen javaslatot tett az OKF megbízottainak, hogy a lehető leghamarabb alakítsanak ki egy olyan szakmai munkacsoportot, amelyben helyet kapnak a kéményseprő iparág egészének a képviselői. Ez a csoport javaslatokat készítene elő a törvényalkotás részére az ágazatban tapasztalható súlyos gondok megoldására. Például arra, hogy a fogyasztók kiértesítési rendszerét milyen módon alakítsák át úgy, hogy az olcsóbban és hatékonyabban működjön. Az érdek-képviseleti vezető bízik benne, hogy a testület még az október közepén kezdődő fűtési idény előtt megalakul, s mihamarabb sor kerül a szakmán belüli egyeztetésekre.

Vámos Csaba arról is beszámolt: az OKF jelezte, hogy még a tüzelési szezon előtt országos szinten, mindenre kiterjedő ellenőrzést tart valamennyi kéményseprési vállalkozásnál. A szakember reményét fejezte ki, hogy ezt a felülvizsgálatot az OKF végrehajtja a saját kéményseprési ágazatánál is, amely július elejétől az ország 1835 településén végzi a kéményellenőrzési szolgáltatást. Az elnök ironikusan megjegyezte, feltételezi, hogy az esetleges szabálytalanságok feltárása esetén súlyos bírságot szab ki magára a saját tevékenységének a szakmai felügyeletét ellátó OKF.

Forrás: mno.hu