Agyonterhelt állami hivatal váltja ki a nyugdíjfolyósítót

 Izgulhat a nyugdíj miatt?

A Magyar Államkincstárnál már így is iszonyú a tempó, de a főigazgató szerint nem lehet gond, hogy a nyugdíjelszámolásokat is át kell venniük november 1-jéig – írja a HVG.

Nem fog csúszni a nyugdíjak kifizetése az után sem, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság feladatait a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át novembertől – mondta Dancsó József, a MÁK elnöke hétfőn az M1-en.

A MÁK havonta 1 millió ember bérszámfejtését végzi el, 13 ezer intézmény számláját vezeti és a jövőben is megbízható, pontos szakmai munkára törekszik – mondta Dancsó József.

Dancsó József, a MÁK elnöke

Mint mondta, jelenleg az egyesítés előkészítése zajlik, munkacsoportok vizsgálják az átállás lehetőségeit annak érdekében, hogy november 1-jére megvalósuljon a teljes szervezeti integráció. 

Legnagyobb kihívásnak az eltérő szervezeti kultúrák összehangolását nevezte, de felidézte, hogy korábban már sikerrel bonyolítottak le hasonló átalakítást: januárban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal több feladatát vették át. Jelenleg a 2016-os egységes kérelmekhez kapcsolódó végkifizetési feladatokat intézik, így a törvényes határidőig, június 30-ig minden gazdához eljutnak a kifizetések, a héten csaknem 20 milliárd forint kifizetését indítja el a hivatal – tette hozzá.

Mint arról június elején beszámoltunk, a MÁK-nál korántsem felhőtlen a helyzet: a dolgozók többsége gyakorlatilag minden nap túlórát vállal, mert

a legtöbben alapesetben a garantált bérminimumot, vagyis nettó 107 ezer forintot vihetnek haza.

Nem csoda, hogy egyre többeket csábítanak át a versenyszférába. A közszolgálati dolgozók szakszervezete sztrájkot is hirdetett július 17-re, kérdés, hogy hányan merik nem fölvenni a munkát azok után, hogy Lázár János, a területet felügyelő miniszter azt mondta: sem a minisztériumoknál, sem a Magyar Államkincstárnál nem lehet sztrájkolni.

A Magyar Államkincstár pedig közölte: az alapfeladatok ellátását szerinte semmi nem veszélyezteti, a bérszámfejtés nincs veszélyben.

Forrás: HVG