Akár ki is rúghatják e miatt a cikk miatt

A munkaadók korlátozhatják a munkahelyeken a magáncélú internetezést

A munkaadók felügyelhetik és korlátozhatják a munkahelyeken a magáncélú internetezést, amelynek költségeit át is háríthatják a dolgozókra. Ez sok vita forrása, mert sokan nincsenek tisztában a korlátokkal, lehetőségekkel – állapította meg a PwC Magyarország felmérése.
  
   A munkaadó hozhat olyan döntést – állítják a szakértők –, hogy a munkavállalók az informatikai eszközöket kizárólag a munkavégzéssel összefüggésben, hivatalos célból használhatják. Tehát magáncéllal nem látogathatnak weboldalakat és természetesen adatokat sem tölthetnek le. Erről azonban a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell, mégpedig írásban.  Ilyen esetben annak jogszerűségét nem érdemes kétségbe vonni, amikor a főnökök ellenőrzik, hogy beosztottjaik betartják-e a munkahelyi internetezés magánhasználatra történő tilalmat. A többszöri eredménytelen figyelmeztetés után akár fel is mondhatnak az utasítás megszegőinek. Azon sem érdemes méltatlankodni, amikor a magáncélra használt internetezés költségét a munkavállalóra terhelik.

  Más a helyzet akkor, ha a munkáltató a magáncélú internethasználatot kifejezetten engedélyezte, illetve nem hozott tilalmat, korlátozó intézkedést. Ezekben az esetekben az internethasználatot (így a látogatott oldalakat, illetve a letöltött adatokat is) kizárólag a munkavállaló adatvédelmi követelményeknek megfelelő előzetes hozzájárulása alapján ellenőrizhető.
 
Forrás: kemma.hu