Akár meg is büntethetnek az ingyenes készpénzfelvétel miatt

Változik a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel igénylése. Egyrészt egyszerűsödik a bankváltás, mivel nem nekünk kell visszavonni az igényt a régi bankunknál. Másrészt az online rendszer segítségével kiszűrik azokat, akik több helyen igényelték az ingyenes készpénzfelvételt.

 
 


A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel nyilvántartására létrejött online rendszert októbertől használják a bankok, ennek segítségével kiszűrhetik, ha valaki több helyen is beadta kérelmét az ingyenességre. A Magyar Közlönyben tegnap megjelent törvénymódosítás egy része októbertől, másik része pedig decembertől lép életbe.

Hogyan működik a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel?
Amennyiben rendelkezünk bankszámlával, akkor jogosultak vagyunk arra, hogy egy kérelem benyújtásával a pénzügyi szolgáltatónktól havonta két alkalommal, maximum 150 ezer forint értékben, ingyenesen készpénzt vehessünk fel. Az igénylést adott hónap huszadikáig kell leadni ahhoz, hogy következő hónap elsejétől már ingyenesen juthassunk a 150 ezer forintunkhoz. Lényeges, hogy személyenként csak egy ilyen igénnyel lehet élni, ez az a pont, amit a gyakorlatban is helyre tesz a mostani törvénymódosítás.

Miben változik a kérelem benyújtása?

A legfontosabb változás, hogy amikor bankot váltunk, akkor nem kell megszűntetni a régi pénzintézetnél az ingyenes készpénzfelvétel igényünket. Az online rendszernek köszönhetően viszont már nem kell ezzel foglalkozni, mivel az új bankunknál leadott kérelemnek köszönhetően automatikusan megszűnik a régi igény. Ez hatalmas könnyebbség bankváltás esetén, viszont arra érdemes figyelni, hogy adott hónap 20-a előtt váltsunk bankot, hogy már a következő hónap elejétől élni tudjunk az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

A másik lényeges változás azokat érinti, akik több helyen nyújtották be a kérelmüket az ingyenes készpénzfelvételre. Ha valaki több nyilatkozatot adott le, azt nem szankcionálják, viszont a szabályozás hiányos, így büntetésre nem számíthatnak az ügyfelek, csupán az elmaradt díjakat vonják le tőlük. Az ingyenesség ebben az esetben is él az egyik számlán, méghozzá azon, amelyikre utoljára nyújtották be a kérelmet.