Akár százezer emberen is segíthetnek a foglalkoztatási szövetkezetek

Több tízezer, akár százezer ember munkához jutását hivatott elősegíteni a foglalkoztatási szövetkezeti program – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára hétfőn a témában rendezett budapesti konferencián.

 

Az Esélyek és lehetőségek a XXI. században című tanácskozáson Garai Péter helyettes államtitkár kijelentette: ehhez hasonló program, amely direkt módon a romák foglalkoztatásához, illetve “önmaguk szerveződésével generált” munkához jutáshoz kapcsolódott, eddig nem valósult meg.

Az európai uniós finanszírozásból induló, de később a “saját lábára álló” programnak az a lényege, hogy az abban részt vevők produktív módon hozzá tudnak járulni saját közösségük fejlődéséhez – mondta a helyettes államtitkár.

Lenkovics Barnabás alkotmánybíró, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető tanára arról beszélt, hogy a kitöréshez a tanuláshoz, a munkához és a tulajdonhoz való viszonyulást kell megváltoztatni. Olyan nemzetgazdasági stratégiát kell kidolgozni, amely ezen a három ponton kimozdulást hoz. Megjegyezte, ha a romák ki tudnak törni a mostani helyzetükből, akkor nemcsak saját magukat emelik fel, hanem az országot is.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az önkormányzatok funkcióiról szóló előadásában elmondta: 2012-ben lépett hatályba az új önkormányzati törvény, amelynek új filozófiai elve az, hogy a helyi önkormányzás módját is meghatározza. Azt mondja: “úgy kell önkormányozni, hogy a helyhatóság támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit”. Mint ahogy megjegyezte, a foglalkoztatási szövetkezeteket is ilyen önszerveződő közösségek alkotják.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a “Híd a munka világába” Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke a konferencián kijelentette: “ma az egyik legnagyobb gazdasági potenciál a magyarországi cigányság”, az ide tartozók tanulni és dolgozni akarnak. Az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke azt mondta, a cigányok aktív részvétele nélkül nem lehet megoldani a problémát.

A konferencián közreadott tájékoztató szerint a program általános célja a romák munkaerő-piaci helyzetének előremozdítása, visszavezetésük a munka világába. Közvetlen céljai közé tartozik egy fenntartható foglalkoztatási szövetkezet megalakítása, elindítása, törvényi feltételeinek kialakítása, feltöltése képzett tagokkal.

A tanácskozást az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége rendezte.