Akasztják a “menekülthóhért”

Ma várhatóan csak az Orbán Viktor által felvetett, a halálbüntetésről szóló “vitaigény” kerül az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának napirendjére, ám a Unió mindenképpen foglalkozni kényszerül a magyar kormányfő másik szélsőséges álláspontjával, a menekültellenességgel is. Miközben ráadásul Orbán a bevándorlók, illetve a menekültek – a kormányzat által szándékosan összekevert – kérdéskörében idegenellenes “nemzeti” konzultációt indított mintegy egymilliárd forintért, a hazai költségvetés ennek alig felét fordítja menekültellátásra.

 

Ma délután fél öttől fél hatig folytat vitát az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) arról, hogy milyen következményekkel járhatna, ha valamely tagállam a halálbüntetés újra bevezetéséről döntene. A kérdés annak nyomán merült fel az EP-ben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április 21-i pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva a halálbüntetés „napirenden tartása” mellett foglalt állást.

Az EP múlt heti strasbourgi plenáris ülésének megnyitásakor egy osztrák szociáldemokrata képviselő felszólította Martin Schulz EP-elnököt, hogy lépjen fel az ügyben. Az EU-országokra nézve kötelező közös uniós joganyag – ezen belül is az alapjogi charta – kifejezetten tiltja a halálbüntetést. Schulz a felszólításra közölte, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral, erre végül csütörtökön került sor. A magyar kormányfő arról tájékoztatta az EP-elnököt, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, de a kérdésről “vita van” Magyarországon – közölte Lázár János, miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter órákon át érvelt amellett, hogy ha az EU demokratikus közösség, akkor vitázni is lehet erről a kérdésről, ő maga pedig – mint kijelentette – halálbüntetés-párti. Az orbáni közlés után azonban Lázár már hozzátette: “a kormány be fogja tartani az Európai Unió jogát”.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»