Állami támogatás járhat a fizetésemelés mellé

 Kompenzáló támogatást kaphatnak jövőre a nehéz helyzetben lévő cégek

Kompenzálhatja a kormány az alacsony jövedelmezőség mellett működő vállalkozókat, a minimálbér-emeléshez kötődő támogatást a tervek szerint két évig érhetik el a feltételeknek megfelelő cégek – írja a Magyar Idők.

A minimálbér-emelést kompenzáló támogatást kaphatnak jövőre a nehéz helyzetben lévő cégek az államtól. A tervek szerint kibővítenék a munkahelyvédelmi akciótervet, így az igazoltan alacsony jövedelmezőségű vállalkozásoknak két évig járna a támogatás. Erről Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi, élelmiszeriparról szóló fórumán. Felidézte, a kormány tervei szerint jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér, az ajánlott bérminimum összege pedig 25 százalékkal bővülhet, amit a következő évben újabb 8, illetve 12 százalékos béremelés követ majd. Mindezt jövőre 4 százalékos, 2018-ban pedig egy 2 százalékos járulékcsökkentés egészíti ki, ami a vállalkozók terheinek csökkentését segíti.

A helyettes államtitkár szerint a bérek dinamikus növekedése hozzájárulhat ahhoz, hogy a szakmunkás-életpálya egyre inkább kiszámítható és vonzó alternatíva legyen a munkavállalók körében. A megfelelő szakemberekből ugyanis egyre nagyobb hiány van Magyarországon. – Az élelmiszeripar az egyik olyan ágazat a nemzetgazdaságon belül, ahol egyre nehezebben találnak munkaerőt a vállalkozások – mutatott rá Simon Attila. Az idén mintegy 140 ezren dolgoznak az ágazatban, ugyanakkor több tízezer munkahely van betöltetlenül a cégeknél. A legtöbb munkás a húsfeldolgozásból hiányzik, itt több mint négyezer szakembert tudnának alkalmazni a vállalkozások. Ezt követi a malomipar, ahonnan hozzávetőlegesen 3800 szakember hiányzik.

A munkaerőhiány fő okaként általában a szakképzést és az alacsony béreket jelölik meg a szakértők. Ugyanakkor a helyettes államtitkár szerint nagyon sok esetben a motiváció hiánya és az egyes szakmák alacsony presztízse is közrejátszik. Ezen szerinte a fiatalok és szüleik körében elindított kampányokkal változtathatnak az érdekképviseletek.

Septe József, a pékszövetség elnöke szerint a malom- és sütőiparban egyre égetőbb kérdést jelent a szakemberhiány, a hazai pékségekben mintegy háromezer szakmunkást tudnának azonnal alkalmazni a meglévő 23 ezer dolgozó mellett. A szakképzettek jó része a magasabb bérek miatt külföldön dolgozik, emellett az utánpótlással is baj van, mivel a pékszakma nem túl vonzó a fiatalok körében. – A vállalkozások nagyon alacsony jövedelmezőséggel dolgoznak, így nem tudnak versenyképes fizetéseket és megfelelő életpályát kínálni a munkavállalóiknak, a szakemberhiány azonban lassan az ágazat működését veszélyezteti – emelte ki. Mindez egyrészt annak tudható be, hogy a pékárukat ma nem fizeti meg rendesen a piac, ezért évek óta nem tudtak árat emelni, holott a költségek folyamatosan emelkednek.

Forrás: Magyar Idők