Amerika nem fog itt megállni

Az Egyesült Államoknak nincs veszítenivalója, s miután jó okkal gyakorol nyomást a magyar kormányra, egészen biztos, hogy nem fog meghátrálni – vélekedik Ara-Kovács Attila arról, hogy hová fajulhat a kitiltási botrány. Szakértők egyetértenek abban, hogy Amerikának forgatókönyve van a magyar kormány megregulázására, ám a kabinet eközben nem igazán törekszik a diplomáciai konfliktus elsimítására, vagy a korrupciós gyanúk kivizsgálása és az érintettek elszámoltatására. Ehelyett minden korábbinál durvább “beszólásokat” intéznek a budapesti ügyvivőnek.

 .

 .

Noha napok óta köztudott, hogy az Egyesült Államok csak úgy nem adja ki bizonyítékait az érintetteknek sem, ezt előbb kezdeményezni kell. Hétfőn mégis személyesen ment az amerikai nagykövetségére Vida Ildikó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Hír TV által kísérve, ám előzetes értesítés nélkül látogatott a nagykövetségre, ahol hiába töltött 1 óra 20 percet, állítása szerint nem tudott meg érdemit.

Vida ügyvédje, Futó Barnabás kíséretében érkezett, s a Hír Tv-nek elmondta: az amerikai beutazási tilalom másokat is érint az adóhatóságnál, neveket azonban most sem említett. Vida szerint neve hamarabb megjelent a sajtóban, mint ahogy a nagykövetséget ideiglenesen vezető ügyvivő hivatalosan tájékoztatta volna a magyar nyilvánosságot a kitiltási ügyről. Hozzátette: hajmeresztő állapotokkal és tájékozatlansággal találkozott az amerikai jogi vádaskodás kapcsán; “megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyesmi lehetséges, valakire ujjal mutatnak, és nem a bizonyítékokat követeljük, ami alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskoljuk”. Hozzátette, kvázi egy kabátlopási ügyről van szó.

Az amerikai ügyvivő éppen távozott volna a nagykövetségről (nem az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésére ment, oda még nem is hívták meg – a szerk.) a NAV elnökének érkezésekor, de visszafordult és irodájában fogadta Vidát. Először angolul kérdezte a NAV-elnököt, előre megbeszélt időpontra érkeztek-e. Vida erre – a Hír Tv felvétele szerint – azt mondta, “nem értem, mit mond, tolmácsot szeretnék kérni”. Végül a tévés tolmácsolt a felek között, később pedig állítólag Vida ügyvédje közvetített. Egyébként a NAV-elnök kamerás akciója már csak azért is pikáns, mert noha az adóhatóság elnöke az ellenkezőjét állítja, az amerikai nagykövetség nem tájékoztatta volna a nyilvánosságot a beutazási engedélyek hat személyt érintő megvonásáról, mert a vízumügyeket diszkréten kezelik. Kizárólag azért ismerték el nyilvánosan is a kitiltások tényét, mert megjelent a Vida érintettségét is felvető, és azt az amerikaiak bosszújaként bemutató újságcikk a Napi Gazdaságban, ám Goodfriend még ezek után sem ejtette ki a NAV-elnök nevét.

André M. Goodfriend nem ment el a bizottság ülésére, ám a váratlanul megjelent Vida Ildikót fogadta a nagykövetségen FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

André M. Goodfriend nem ment el a bizottság ülésére, ám a váratlanul megjelent Vida Ildikót fogadta a nagykövetségen FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Ráadásul, noha a NAV-elnök, illetve a kormány igyekezett ezt érzékeltetni, Goodfriend valójában nem került ellentmondásba a kitiltást megalapozó bizonyítékok kiadásával sem. “Azt gondolom, hogy azt mindannyiunknak ki kell mondani: Magyarország nem Guantánamo” – mondta a parlamentben Rogán Antal, hozzátéve: “itt nem lehet senkit vádolni bizonyítékok nélkül. Az amerikai ügyvivő ma nem bizonyult szavahihető embernek, mert nem tudta tartani korábbi állításait. Itt van az ideje annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok olyan nagykövetet küldjön Magyarországra egy ideiglenes ügyvivő helyett, aki kellő súllyal, kellő megalapozottsággal tudja képviselni Magyarországon az USA érdekeit” – mondta a frakcióvezető.

Rogán szerint október 24-én Goodfriend azt mondta, hogy a követség az érintetteknek kiadja a bizonyítékokat, hétfőn azonban Vidának mégsem sikerült semmit megtudnia. Vagyis az amerikaiaknak nincs semmi a kezükben, és megkérdőjeleződött az ügyvivő szavahihetősége. Csakhogy Rogán tévedett, hiszen Goodfriend október 24-én is csak azt mondta, amikor értesítik az érintetteket, a levélben a kitiltás jogi alapját közlik, hogy melyik jogszabály alapján jártak el, és az milyen típusú cselekedetekre vonatkozik. Ha az érintett ezt kifogásolja, akkor pedig nyitottak rá, hogy bővebb információt adjanak ki. Azt nem tudni, hogy Vida követségi látogatásán kezdeményezte-e ezen információk kiadását – ami nyilván időbe telik -, vagy csupán érdeklődött.

Megírtuk: a beutazási tilalmat az USA-ban is vízumügynek tekintik, amelyben – csakúgy, mint Magyarországon, az idevágó magyar jogszabály alapján – nem büntetőeljárás alapján döntenek. A bizonyítékokat – mint az amerikai ügyvivő már többször elmondta – pedig az amerikai kormány ebben a súlyos esetben kész a magyar hatóságok rendelkezésére bocsátani, amennyiben büntetőeljárás indul. Erre azonban a magyar fél nem hajlandó, Polt Péter legfőbb ügyész szerint nincs lehetőség nyomozás indítására, amíg pedig nincs eljárás, nem lehet nemzetközi jogsegélyt kérni, a “kerülőúton” történt információkérésére pedig, legalábbis tudtunkkal, még nem válaszolt az amerikai kollégája.

Ennek ellenére az Orbán-kormány továbbra is az amerikaiakon követeli a bizonyítékokat, s nem hajlandó érdemi lépéseket tenni az ügyben. Nem menti fel például tisztségéből Vidát munkáltatója, Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter ezt a közrádióban közölte, szerinte ugyanis a NAV-elnököt “valaki anélkül vádolta meg, hogy bármivel bizonyítaná a vádakat”. Ebben a helyzetben szerinte akkor járna el a legrosszabbul, ha felmentené őt, Varga szerint ugyanis a kitiltás csupán ürügy, nem erről szól az ügy, “politikai szál van”. Ezért továbbra is azt várják az amerikai hatóságoktól, hogy tájékoztassák a kitiltás indokairól a kormányt. “Mondja meg valaki, hogy mi a baj a NAV elnökével” – fogalmazott, hozzátéve: Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme.

Arról Varga nem beszélt, hogy önmagában is súlyos károkat okozhat, hogy az állami adóhatóság elnökének neve korrupciós ügy kapcsán merül fel, ráadásul a NAV több másik vezetőjével, s további kormánytisztviselőkkel együtt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke egyébként Szijjártó Pétertől azt a tájékoztatást kapta, hogy külügyi tisztviselő nem érintett a kitiltási ügyben. Németh Zsolt arról beszélt, hogy az USA-nak jogi kötelezettsége segíteni a magyar hatóságok munkáját a korrupcióellenes küzdelemben, ezért ki kellene adniuk bizonyítékaikat. Szijjártó eközben a 444-hu-nak azt mondta, neki nem szólt Vida, hogy kitiltották, és szerinte ez ügyben nem is kell vizsgálódnia minisztériumának. Azt is mondta: nem ő volt az a kormánytag, akit a NAV elnöke tájékoztatott a kitiltásáról, és akire a múlt szerdán megjelent Magyar Nemzet-interjúban hivatkozott.

 

 “Nincs a kormány olyan messze a szakadéktól”
Megmondták az amerikaiak, hogy ez még csak a kezdet – nyilatkozta lapunknak Ara-Kovács Attila arra a kérdésünkre, hová fajulhat a diplomáciai botrány.
 
A DK külügyi kabinetjének vezetője szerint az Egyesült Államoknak nincs veszítenivalója, s miután okkal gyakorol nyomást a magyar kormányra, egészen biztos, hogy nem fog “meghátrálni”.A Rogán-féle kijelentéseket, illetve a kormány vagdalkozását Ara-Kovács olaj a tűzre típusú kommunikációnak tartja, s emlékeztetett arra is: Goodfriend nem önmagát képviseli, hanem az amerikai kormány álláspontját, így ha a Fidesz-frakcióvezetője a vezető diplomata szavahihetőségét kérdőjelezi meg, azzal újabb léket ver a szövetségesi kapcsolatba.
 
“Nincs a kormány olyan messze a szakadéktól” – fogalmazott, hozzátéve: nem külföldről lökik majd le a kabinetet. Erre csak a nép képes, de – mint emlékeztetett – miután a jelenlegi kétharmadát is a megváltoztatott választási szabályok, illetve az ellenfél hiányában gyökerező anomáliáknak köszönheti a Fidesz, nem pedig széleskörű támogatottságának, a mostani kritikákból kiérlelődhet egy olyan erőteljes felháborodás, amely megteremti Orbán Viktor alternatíváját.
 
A szakértő a Vida Ildikó lemondatására szerveződött tüntetést nem tartja elegendőnek, szerinte a NAV-elnököt nem csupán lemondatni kell, hanem büntetőjogi értelemeben elszámoltatni. Szerinte éppen ebben rejlik a kormány habozása, hiszen ha Vidát elmozdítják posztjáról, s kivizsgálják büntetőjogi felelősségét, azzal bukik az egész állami korrupciós rendszer. Ezt akarja elérni az amerikai kormány, hiszen az Egyesült Államok nagyon komoly célkitűzésként tűzte zászlajára a korrupció elleni küzdelmet, s ezt elvárja szövetségeseitől is. Ezért megszületett a döntés arról is, hogy nem tűrik tovább az Orbán-kormány rendszerépítkezését.
 
Ara-Kovács szerint ráadásul csak idő kérdése, hogy Európa is meghozza ugyanezt a döntést. Szerinte ennek volt előszele az a fokozott nemzetközi sajtófigyelem, amely a magyar kormány tevékenységét kritizálta mind élesebben, vagy akár azok a fellépések, amelyek Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezése ellen szóltak.Valki László úgy látja, egyelőre nem lehet kiszámítani, mit lép az Egyesült Államok, de abban biztos, hogy kész stratégiája van az amerikaiaknak.
 
A nemzetközi jogász szerint nem elfeledendő, hogy az amerikai kormány már több éve fogalmaz meg kritikákat, így a mostani ügy – noha nyilván valóban köze van a Paks II beruházáshoz, a Déli Áramlathoz, illetve a kabinet oroszbarát törekvéseihez – egy hosszú folyamat betetőzését jelezheti. Valki is úgy véli, Amerika nem áll majd le, de szerinte a nemzetközi jogi lehetőségek korlátozottak, például az EU nem tud mit kivizsgálni az áfacsalási ügyekben, nincs ugyanis a NAV átvilágítására jogosultsága, kizárólag az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálódhat az uniós pénzek elköltésének szabályosságáról.
 
Épp ez az azonban, amivel Ara-Kovács Attila szerint az unió megfoghatja a magyar kormányt, s ez a döntés hamarosan meg is születhet Brüsszelben. A DK-nak egyébként már volt egy idevágó kezdeményezése, mert úgy látják, egy ilyen átvilágítással, s a szabálytalanságok feltárásával megbukhat a magyar, állami szintű korrupciós gépezet.

A fideszesek cirkuszt kiáltanak

Cirkusz, politikai hecckampány, nyomásgyakorlás – mondta a NAV-botrányról lapunknak a Parlament folyosóján Révész Máriusz. A fideszes képviselő arról beszélt, hogy a Tanú című filmben legalább megvádolták valamivel szegény gátőrt, és mire a bírósági tárgyalásig jutott az ügy, már az ítélet is megvolt, itt azonban még a vád sem hangzott el, így nem lehet tudni, hová fajulhat a NAV-ügy. Szerinte előbb meg kellene fogalmazni, kit mivel vádolnak. Korrupciógyanúról beszélnek, de leginkább az újságírók különböző találgatásai forognak közszájon, ami viszont csak politikai kampányra jó. Mi lehet az ügy vége? Ez attól függ, hogy végre kiderül-e, mi történt, mit rónak fel Vida Ildikónak és kollégáinak, miben tartják őket “sárosnak” – mondta Révész. Hozzátette, ha ez megtörténik, a NAV vezetői meg is védhetik magukat, ezért ma még nem lehet megmondani, indul-e valaha eljárás az ügyben. Ha az amerikai ügyvivő nem akarja, hogy puszta politikai nyomásgyakorlásnak tűnjön az ügy, akkor el kellene mondani, kit, miért tiltottak ki. Ma azonban ehelyett önmagának is ellentmondó nyilatkozatokat tesz André Goodfriend. Egyszer azt, hogy van konkrét oka a kitiltásnak, máskor ennek az ellenkezőjét állítja – fogalmazott Révész.

Párttársa, Papcsák Ferenc sem tudja, mi történhet ebben az ügyben, mert a terület nem hozzá tartozik, így bele sem lát. A KDNP-s Rubovszky György pedig osztja a nemzetgazdasági miniszter álláspontját, aki azt mondta, tessék letenni a bizonyítékokat, hogy azok alapján lehessen megítélni a történetet. Az igazságügyi bizottság elnöke szerint “különböző nyomásgyakorlások alapján” nem lehet egzisztenciákat tönkretenni. Nagyon csodálkozik, hogy olyan emberek, akik jogérzékre hivatkoznak, kimennek az utcára és “hülyéskednek”.

Mindenkinek az lenne jó, ha megnyugodnának a kedélyek – válaszolta ugyanerre a kérdésre lapunknak Szűcs Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki először nem akart véleményt mondani. Végül azt is közölte, valódi válaszokat kellene kapni azokra a kérdésekre, amelyeknek a következményeit most “esszük”.

Vida Ildikót már lemondatta a kormány, csak még a helyén van, leginkább a látszat kedvéért. Ezt a szocialista Korózs Lajos mondta lapunknak, hozzátéve: Magyarország ellehetetlenül ebben az ügyben. Annál is inkább, mert nálunk ma “üzemszerű” a korrupció, amit ráadásul a kormány működtet. Az államapparátus is ezt szolgálja, a történtekben így a Nemzetgazdasági Minisztérium, az ÁSZ éppen olyan “sáros”, mint a NAV – folytatta az MSZP-s képviselő, aki szerint a tárcánál és az adóhivatalnál is lecserélnek majd néhány tisztségviselőt, a kormány azonban korrupt módon működik tovább addig, amíg “a nép el nem söpri”. Korózs arról is beszélt, hogy a civilek a pártok támogatása nélkül nem tudják megbuktatni a kormányt, ezért minden pártnak “kutya kötelessége” kapcsolatot tartani a tüntetőkkel. Úgy vélte, a tiltakozás után jön majd az ellenállás, de a békés forradalomtól sem kell megriadni. A jelenlegi rendszerben ugyanis nincs tovább nemzeti együttműködés. “Föl kell rúgni azokat a szabályokat, amiket Orbán Viktor alkotott, mert azokban nincs több mozgástér” – fogalmazott. => F. Á.