„Átgondol” a kormánypárt

Rendkívüli ülésen értékelte hétfőn a veszprémi választás következtében kialakult helyzetet a Fidesz elnöksége. Kósa Lajos ez előtt a Kossuth Rádióban a vereséget azzal magyarázta, hogy a jobboldali szavazók számára nem volt tétje a voksolásnak. Azért hozzátette, hogy sok mindent nekik is át kell gondolniuk. Az MSZP-s Gőgös Zoltán lapunkat arra emlékeztette, hogy amikor nagy bajban voltak, ők is tartottak válságstábot, ami azonban nem mindig segített. Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője Kész Zoltán győzelme kapcsán azt hangsúlyozta, “Magyarország felébredt az Orbán Viktor alatti rémálomból”.

 .

 

Orbán Viktor hétfőn magához rendelte a Fidesz vezetőit, hogy megfejtsék, mi történt vasárnap Veszprémben, hogyan győzhetett a baloldali pártok által támogatott civil Kész Zoltán, illetve mi a feladatuk ezután. Forrásaink szerint viszonylag nyugodtan zajlott a rendkívüli elnökségi ülés. A helyzetértékelésre azért is szükség van, mert április 12-én Tapolcán ismét időközi országgyűlési választás lesz és a hozzáértők szerint ebben a körzetben egyenlő eséllyel indul a Fidesz, az MSZP, illetve a Jobbik jelöltje. Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke hétfőn reggel a Kossuth Rádióban a veszprémi vereséget azzal magyarázta, hogy a jobboldali szavazók számára nem volt tétje a voksolásnak. Kifejtette: míg a Fidesz úgy fogalmazta meg a választás tétjét, hogy ki képviseli Veszprémet és környékét az Országgyűlésben, addig Kész a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének sorsát határozta meg tétként. Azt azért beismerte, hogy sok mindent nekik is át kell gondolniuk, bár azzal vigasztalta magát, hogy az eredmény nem veszélyezteti pártja kormányzását. Kijelentette, Tapolca egészen más választókörzet, “ott akkor is mást kell csinálni, ha egyébként győztünk volna Veszprémben”.

A pártelnök-miniszterelnök a vasárnapi voksolás után a Facebookon köszönetet mondott a támogatóiknak és az aktivistáknak és arról biztosította őket, hogy továbbra is kiállnak értük, veszprémiekért. “A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon”.

“Mi is tartottunk annak idején válságstábot, ami azonban nem mindig segített” – fogalmazott lapunknak Gőgös Zoltán. Az MSZP elnökhelyettese szerint van mit megbeszélniük a kormánypárti vezetőknek, egyebek mellett azért, mert Kubatov “listázós módszere” vasárnap csődöt mondott. Gőgös arról beszélt, hogy Tapolcán MSZP-Jobbik meccs lesz, a Fideszt ugyanis leírták a választók, és ő bízik a szocialista jelölt győzelmében. Tapolcán ugyanis, amelyik a szélsőjobboldali párt egyik “bástyája”, ősszel MSZP-s is bejutott a helyi képviselő-testületbe, más településeken, különösen a szocialista Ajkán nagyon erős a párt. Az MSZP már gyűjti az ajánlásokat Pad Ferencnek, aki véleményük szerint a körzetben a legnagyobb esélyű ellenzéki jelölt. Csúnya kampányra számítanak, hiszen a fideszesek Veszprémben sem kímélték Kész Zoltánt, aki ennek ellenére legyőzte kormánypárti ellenfelét.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»