Átláthatóbbak lesznek a szociális támogatások

Erről beszélt a nemzetgazdasági miniszter a Híradónak. A héten döntött a kabinet a szociális támogatások átalakításáról: az lenne a cél, hogy átláthatóbb legyen a rendszer, és minden segítséget megkapjanak a rászorulók, de olyanokhoz ne jusson pénz, akik csak visszaélnek a lehetőséggel.

 

Szerdán arról beszélt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hogy meg kell szüntetni a visszaéléseket és egy igazságos, átlátható szociális rendszert kell kialakítani. Jelenleg ugyanis vannak, akik kijátsszák a szabályokat, olyanok is kérnek és kapnak támogatást, akik nem szorulnának rá – ezt a héten Karancsalja polgármestere nyilatkozta a Híradónak.

Éppen az ilyen eseteket szeretnék megszüntetni. Ezért döntött a kormány a szociális támogatási rendszer átalakításáról. Március elsejétől a járási hivatalok állapítják majd meg az úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatásokat, a települési támogatások odaítéléséről pedig a helyi önkormányzatok dönthetnek. Ettől azt várják, hogy az önkormányzatok csak azokat támogatják majd, akik valóban rászorulnak és így hatékonyabbá válik a pénzek szétosztása.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


15-20 milliárddal több pénz jut jövőre a szociális támogatásokra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az állam biztosítja az ehhez szükséges plusz forrásokat az önkormányzatoknak. Minden település tudja majd szociális feladatát teljesíteni a kormánytól kapott támogatás által – mondta. Hozzátette, a belügyminisztériumnál egy jelentős tartalék áll majd rendelkezésre, azoknak a településeknek, amelyek nem rendelkeznek saját erővel vagy bevétellel. Varga Mihály megerősítette: az átalakításnak az a célja, hogy valóban azok kapjanak segítséget, akik nehéz helyzetben vannak.

Ugyanakkor a kormány arra törekszik, hogy mindenki dolgozzon, aki munkaképes, vagyis folytatódik a segély helyett munka elve érvényesül.