Az államkapitalizmus rontja Magyarország helyzetét, meg még valami

A befektetők körében Magyarországot illetően is az óvatos optimizmus uralkodik, amit azonban leront a bizonytalan szabályozói környezet és az állam-kapitalista törekvések jelenléte – írja az Admiral Markets. A forinttal szemben mérsékelten optimisták.

 .

 

Mozgalmas évet zárhatnak a tőke- és a devizapiacok 2014-ben. A piaci szereplők meglehetősen optimistán várták az idei évet.

Magyarországon még alakulhat jól

“A magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban óvatosan optimisták vagyunk” – írják. Idén végéhez ért a kétéves monetáris lazítási ciklus, emellett érdemben bővült a gazdaság.  A negatív inflációs ráta következtében azonban nem zárható ki a további kamatcsökkentés sem. „A rezsicsökkentések hatásainak elhalványulása, a gyengébb forint és az importált infláció is fokozatosan megjelenhet a fogyasztói árakban is, így az MNB mozgástere is korlátozottabb lehet a 2015-ös év második felében” – véli Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

A következő évben az egyszeri tételek kifutásával – Európai Uniós források felgyorsított ütemű felhasználása, MNB-hitelprogram – a növekedés mértéke is szerényebb mértékű lehet 2015-ben. Azonban a devizahitelek kérdéskörének rendezése várhatóan a lakosság fogyasztására is pozitív hatást gyakorol, további támogatást biztosítva a hazai gazdaság számára. „Kockázatot jelenthet azonban a bizonytalan szabályozói környezet, illetve az újabb állam-kapitalista törekvések a befektetői környezetre is rányomhatják bélyegüket” – ismétlik meg.

Kormányzat által elkövetett újabb gazdaságpolitikai ballépés?

“A forint kilátásaival összefüggésben mérsékelten optimisták vagyunk. Bár a folyó fizetési mérleg többlete, és a hazai gazdaság javuló fundamentumai védhetik a forintot, azonban a kormányzat által elkövetett újabb gazdaságpolitikai ballépés lehetősége, az orosz-ukrán krízis esetleges fellángolása, valamint a vártnál adott esetben korábban bekövetkező Fed kamatemelés lehetősége kockázatokat tartogathat a hazai fizetőeszköz számára” – írja az elemző.

Európában van esély a kilábalásra

“Az öreg kontinensen arra számítunk jövőre, hogy az Európai Bizottság 315 milliárd eurós, gazdaságélénkítő csomagja mellett az Európai Központi Bank stimulusa is támogathatja majd a növekedést, míg a leértékelődő euró javítja a versenyképességet és serkenti az exportot. A 2015-ös év első hónapjai folyamán az olajárak csökkenése lehúzhatja az euro-övezeti inflációs rátát, amelyre válaszul az ECB akár tovább kiterjesztheti a jelenlegi intézkedéseit. Így a vállalati kötvények vásárlása mellett nem zárjuk ki az európai államkötvény-vásárlási program beindítását sem” – vázolja fel az elkövetkező hónapok várakozásait Horváth Zoltán.

A hangulatot ismét visszavetheti az ukrán-krízis esetleges újabb fellángolása, valamint az Oroszországgal szembeni további gazdasági szankciók. De az euróövezet gazdasága hamarosan túl lehet a mélyponton és valóban megláthatjuk a fényt az alagút végén, kedvező fordulatot várnak 2015-ben.

Az USA húzóerő maradhat

Az Egyesült Államokkal összefüggésben is optimisták a várakozások. Várhatóan lendületben marad a tengerentúli gazdaság, ami a munkaerőpiac helyzetének további javulását, a foglalkoztatottság bővülését és a munkanélküliség csökkenését hozhatja. A csökkenő olajárak kedvezően érintik a lakosságot, de az inflációba beépülve és azt rövid távon lefelé húzva kivárásra ösztönözhetik a tengerentúli jegybankot. A Fed akár már 2015 nyarán végrehajthatja az első kamatemelést.

Még drágább lehet a dollár

A devizapiac legfontosabb csapásiránya a fejlett jegybankok által követett, eltérő monetáris politika lehet. Az ECB historikusan általában fél – egy évvel követte a Fedet a monetáris szigorítással, jövőre azonban nagy valószínűséggel más lesz a helyzet. Az Európai Központi Bank akár már januárban további eszközvásárlásokat jelenthet be, a Federal Reserve pedig sok év után akár már nyáron a monetáris szigorítás útjára léphet. Az eltérő növekedési kilátások- és a különböző monetáris politika következtében mind rövid-, mind középtávon alacsonyabb EUR/USD árfolyam prognosztizálható.