Az apák is igénybevehetik a gyermekgondozási támogatásokat

 Az apák gyermekeihez való szoros kötődése hosszútávon is kifizetődik

Az anyákat és az apákat is ösztönzi a kormány, hogy minél több időt tölthessenek gyermekeikkel, ugyanakkor megteremtik a lehetőségét annak is, hogy rugalmas munkavállalási formákkal a munka világába is megállhassák a szülők a helyüket – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az édesanyák számára az olyan átmeneti foglalkoztatási formák biztosítását szorgalmazza a kormány, mint a részmunkaidő, a csúsztatott munkaidő vagy a távmunka. A nőket átképzéssel segítik, olyan munkakörökbe, ahol ezek a formák alkalmazhatóak, a munkáltatókat pedig ösztönzik-kötelezik, hogy vezessék be ezeket az atipikus munkavégzési formákat.

„Ha valaki ma kisgyermekes édesanyaként visszatérne a munkaerőpiacra, akkor a részmunkaidős foglalkoztatást kérheti a munkaadójától. Törvény írja elő, hogy ezt biztosítani kell számára. Ha három gyereket vagy annál többet nevel, tehát nagycsaládos, akkor a legkisebb gyermek ötéves koráig jár ez, egyébként hároméves korig” – fejtette ki a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Fontosnak nevezte, hogy meggyökeresedjen az aktív, a családban jelen lévő apaszerep a magyar társadalomban. A mai fiatal férfiak ebben tudatosabbak, a kormány pedig ösztönzi ezt.

„Kevesen tudják, hogy Magyarországon az első hat hónapban járó csecsemőgondozási díj kivételével, ami azért az anya és a szimbiózisáról szól, minden támogatási forma hozzáférhető az édesapának” – emelte ki.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az apák gyermekeihez való szoros kötődése hosszútávon is kifizetődik.

Forrás: InfoRádió