Az Egészségpénztári tagsággal kapcsolatos VPDSZ tájékoztatás, állásfoglalás!

Tisztelt Tisztségviselők Kedves Tagjaink!

Bizonyár értesültetek róla, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a munkahelyi pénztár működési feltételei megváltoztak, a támogatási szerződés felmondásával. Erről az Igazgató Tanács Elnöke a Pénztár küldötteit tájékoztatta. Sajnálatos módon azonban az adomány is elmaradt, így sokan az öngondoskodás elveit feladva hirtelen a kilépés mellett döntöttek.

A VPDSZ ezzel kapcsolatban megkereste a NAV vezetőjét az adomány kérdésében de a 2016 évben a NAV nem vállalta az adomány kifizetését, tekintettel az életpálya modell bevezetése miatt szükséges illetmény emelkedéssel összefüggő költségvetési intézkedésekre.

Azonban az Államtitkár Úr a Pénztár elhelyezését a kérésünkben meghatározott időpontig biztosítja, így a pénztár a tevékenységét zavartalanul folytathatja, és felkészülhet az új pénztárral történő együttműködésre. Zárójelben jegyzem meg az ismételt megkeresésünkre az Államtitkár Úr a jövőbeni együttműködést sem zárta ki, ennek függvénye azonban a vizsgálatok lezárása, értékelése.

Az egészség pénztár új partnerrel történő együttműködés kialakításában a legmesszebbmenőkig az a cél, hogy a jelenlegi színvonalnál magasabban, jobban működő és szélesebb körű szolgáltatásokkal gazdagodjon a Tisztelt Pénztári Tagság. Azaz, hogy bajban lévő tag soron kívül kapjon lehetőségeket olyan vizsgálatokra (CT, MR,) ami egy normál rendszerben akár hónapokig is eltarthat kockáztatva ezzel a túlélés lehetőségét.

Mindemellett kiemelt figyelemmel vagyunk arra is, hogy az Önsegélyező funkció is továbbra is fennmaradjon és ez a szolgáltatást is emeltebb színvonalon lehessen a jövőben igénybe venni a tagság számára.

Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy az Öngondoskodást nem csak a munkáltatói adomány függvényében kell és fontos fenntartani, hanem azért mert így is megéri a tagok számára, hiszen nem csak szolgáltatást, hanem adó kedvezményt is biztosít a számukra.

Persze ehhez szükség van némi gondolkodásra és mérlegelésre, nem szabad a rögtöni kilépés mellett dönteni. Álláspontom szerint mindenképpen meg kell várni az új együttműködés pozitív hozadékát nem beszélve arról, hogy az adókedvezmény a 2016 évre vonatkozóan csak létező tagsági viszony mellett lehet érvényesíteni!

Az is fontos, hogy a bennlévő összeg is akkor használható fel kedvezményesen, ha az a pénztári célokra kerül felhasználásra ellenkező esetben adófizetési kötelezettség terheli, a sima kifizetési kérelem esetén ettől mindenkit óvnék!

Nos végezetül március 7 –én dönt a Küldöttközgyűlés a továbbiakról, melyről természetesen soron kívül tájékoztatunk mindenkit. Ezt a tájékoztatást az alább olvasható közlemény bővebb és jobb közérthetőség érdekében íródott.

Kérem, hogy ezt az emailt minden tag és kivételesen a nem szakszervezeti tagok számárára is lehetőségetek szerint továbbítani szíveskedjetek!

Tisztelettel:

Holecz Gábor elnök