Az élelmiszerláncokat is érinti az adóváltozás: drágulás jöhet

Az élelmiszerek drágulásához vezetnének azok az adóváltoztatási javaslatok, amelyek az eddiginél jóval nagyobb élelmiszerlánc-felügyeleti díj megfizetését írnák elő az élelmiszer-kereskedők számára – nyomatékosítja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), amely a parlamenthez benyújtott elképzelések visszavonását kéri.

 
 


A parlamenthez benyújtott adóváltoztatási kormánytervek szerint növekedne az az úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amelyet az élelmiszer-kereskedőknek meg kell fizetniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számára.

Az élelmiszerláncról szóló törvény jelenleg úgy rendelkezik, hogy az élelmiszergazdaság valamennyi szereplőjének – vagyis a termelőnek, a feldolgozónak, a nagykereskedőnek és a kiskereskedőnek – élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetnie a Nébih-nek. Ennek mértéke most egységesen az árbevétel 0,1 százaléka, de e mérték a “napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzletek” esetében a jövő évtől jelentősen emelkedne (míg a többi élelmiszerpiaci szereplő számára változatlan maradna).

Az élelmiszer-kereskedelemben januártól a 0,1 százalékos kulcs helyett sávos rendszer lépne életbe, amely az előző évi nettó árbevétel alapján

  • 500 millió forintig díjmentességet tartalmazna,
  • míg 0,5-50 milliárd forintnál 0,1 százalékos,
  • 50-300 milliárd forintnál több lépcsőben 1-5 százalékos,
  • 300 milliárd forint éves forgalom felett pedig 6 százalékos

felügyeleti díjat határozna meg.

Az OKSZ szerint a változtatási elképzelések évi 20 milliárd forintos többletdíjat rónának az élelmiszer-kereskedőkre, és ezt a magyar élelmiszerpiac már nem tudná elviselni.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az agrártárcához tartozó Nébih használhatja fel élelmiszerpiaccal összefüggő felügyeleti, illetve ellenőrzési tevékenységeihez.