Az Európai Bíróság szerint sem törvényes a szociális turizmus

Ítélet Ki lehet zárni a szociális juttatásokból azokat a nem aktív uniós polgárokat, akik csak azért tartózkodnak egy másik tagállamban, hogy ezeket a juttatásokat megkapják – így döntött az Európai Unió Bírósága.

 .

 

 

 

Ítélet Ki lehet zárni a szociális juttatásokból azokat a nem aktív uniós polgárokat, akik csak azért tartózkodnak egy másik tagállamban, hogy ezeket a juttatásokat megkapják – így döntött az Európai Unió Bírósága.
 
 

A luxemburgi testület a lipcsei bíróság kérésére döntött az elmúlt hónapokban éles vitákat kiváltó, a sajtóban „szociális turizmus”-ként emlegetett jelenséggel kapcsolatban. A németországi társadalombiztosításnál egy az országban a fiával élő román nő kért (Hartz IV) munkanélküli segélyt, bebizonyosodott azonban, hogy nem keresett állást, és amit a munkaügyi központ felajánlott neki, azt elutasította.

A luxemburgi bíróság kimondta: a nő nem perelhet diszkrimináció miatt, amiért megtagadták tőle a segélyt. A vonatkozó uniós irányelv ugyanis úgy rendelkezik, a fogadó ország a tartózkodás első három hónapjában (vagyis munkavállalás előtt) nem köteles ellátást biztosítani a más tagországokból bevándorlóknak, ezt követően pedig többek között ahhoz köti a tartózkodási jogot, hogy a gazdaságilag nem aktív személyek rendelkezzenek saját forrással.

 

A támogatásokkal való visszaélés kérdése elsősorban a briteknél és a németeknél bontakozott ki az utóbbi időben. Amíg azonban London elsősorban a bevándorlás korlátozásával oldaná meg a problémát, a német parlament a bajorországi kereszténydemokrata párt, a CSU kezdeményezésére szabályozza a visszaélések elleni fellépést.

Ennek értelmében akár öt évre tilthatják ki Németországból azokat, akikről bebizonyosodik, csalással férnek hozzá valamilyen szociális juttatáshoz, legyen szó akár a munkanélküliségi segélyről vagy a családi pótlékról.
A 80 milliós Németországban 2013 végén 3,1 millió volt az uniós társállamokból származó bevándorlók száma, ami 10,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A leggyorsabban a román és a bolgár állampolgárok száma nőtt tavaly, az év végén 414 ezren voltak, ami 27,9 százalékos növekedés éves szinten.

p
»
strong
Szavak száma: 286       Legutóbb szerkesztette: vpdsz (2014/11/13 – 06:41)        

Előnézet
Állapot: Közzétéve Szerkesztés Állapot szerkesztése
Nyilvánosság: Nyilvános Szerkesztés Láthatóság szerkesztése
Közzétéve:
2014. november 13. csütörtök – 06:41 Szerkesztés Dátum és idő szerkesztése
Népszerűsítő: Nincs kapcsolat Mutat
Lomtárba helyezés

    Összes kategória
    Leggyakoribb

    Friss hírek
    Kiemelt hírek
    VPDSZ kedvezmények
    Üdültetés
    Szolgáltatások
    Belföld
    Szabadidő
    Külföldi nyaralások
    Szépségápolás
    Ruházat

+ Új kategória létrehozása

Címke

Több címke megadása esetén vesszővel válasszuk el őket.

Választás a leggyakrabban előforduló címkék közül

Kiemelt kép beállításaRemove AddThis:

Forrás kiválasztása

Szerző hozzáadása


Kivonat

A kivonat a bejegyzés összegzése, amit a sablonban lehet alkalmazni. Több információ a kivonat használatárólEzek a hasonló bejegyzések ennek a bejegyzésnek. A bejegyzés frissítése más hasonló bejegyzéseket eredményezhet.

    Devizahitelek: ezen a héten megszólal az Európai Bíróság (37.8)
    Európai Bíróság: beleszólhat a devizahitelek árfolyamába a Kúria (37.7)
    Ősszel újabb devizahiteles ügyet tárgyalhat az Európai Bíróság (37.1)
    Itt az Európai Bíróság nagy bejelentése – Mi lesz az OTP-vel? (36.1)
    Devizahiteles csomag: megvárja a kormány az Európai Bíróság döntését (35.8)

A hasonló bejegyzések megjelenítési stílus aés módja a YARPP beállításaitól függ.

Hozzászólás

Vélemény?

Megosztás gombok megjelenítése