Az MSZOSZ és az Autonómok szövetsége teljes jogutódlással olvad be az új szakszervezeti szövetségbe

Gazdaság-szakszervezetek

Budapest, 2015. február 23., hétfő (MTI) – A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) teljes jogutódlással beolvad a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MaSZSZ), erről mindkét szervezet hétfői kongresszusán döntöttek a küldöttek – tájékoztatta a Székely Tamás, az Autonómok elnöke az MTI-t.

 .

 .

    Hozzátette: az egyesülési folyamat a MaSZSZ február 27-i kongresszusán zárul le, ekkor megszűnik az ASZSZ és az MSZOSZ is. Székely Tamás kitért arra is, hogy a kongresszuson tisztújítás is lesz, ekkor fog eldőlni ki vezeti a MaSZSZ-t.


    Az egyesüléstől azt várják az ASZSZ elnöke szerint, hogy egy szervezetként akcióképesebben, a munkavállalók érdekeit jobban képviselve tudnak fellépni.


    A MaSZSZ-t még 2013 decemberében alapította meg három konföderáció, az MSZOSZ, az ASZSZ és a közszférás szakszervezeteket tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Akkor egyéves átmeneti időszak után azt tervezték, hogy a három szervezet teljes jogutódlással egyesül.


    A SZEF szombati közgyűlésén azonban úgy határozott, nem olvad be teljes jogutódlással a MaSZSZ-ba. Székely Tamás elmondta: sajnálják, hogy a SZEF másképp döntött, de emiatt nem állnak le, hanem továbblépnek a kitűzött cél elérése érdekében.


    A nagyságrendileg 200 ezer embert képviselő MaSZSZ, az ország legnagyobb, legtöbb kollektív szerződéssel, a legtöbb munkavállalót képviselő szakszervezeti konföderáció lesz Magyarországon – emelte ki Székely Tamás.

gde \ gte