Bajos a Guantánamo-retorika

Miközben Vida Ildikó és ügyvédje sajtókampányba kezdett az adóhatóság elnökének “mentésére”, a Fidesz-kabinet sem az amerikai kitiltási botrányban személyes érintettségét elismerő NAV-elnököt nem mondatja le, sem azt nem kifogásolja, hogy a korrupciós gyanúba keveredett Vida önmaga kívánja kivizsgálni az ügyet. Sőt, a Fidesz, illetve a kormány semmiféle büntetőeljárást, sem más vizsgálatot nem kezdeményezett, ezzel szemben tovább támadja az Egyesült Államokat.

 .

 .

Ismét Guantánamót emlegette a kormányoldal az amerikai kitiltási és korrupciós botrány ügyében. Ezúttal az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hozta fel az amerikai fogolytábort, miközben az Egyesült Államok eljárását bírálta a kitiltási ügyben. Répássy Róbert tegnap azt hangoztatta, hogy várják a konkrétumokat, mert enélkül szerinte alaptalan vádaskodásnak tűnnek a mostani események. “ideje tisztázni, méretes blöffről van szó, vagy valóban van bizonyíték az USA kezében” – mondta.

Arról sem Répássy, sem más kormánypárti politikus nem beszélt, hogy miközben továbbra is a bizonyítékokat követelik az amerikai félen, az már hetekkel ezelőtt közölte, hogy a korrupciógyanús ügyek feltárását szolgáló hatósági eljárásokhoz számos információ áll a magyar kormány rendelkezésére, hónapok, sőt évek óta. Sőt, az amerikai ideiglenes ügyvivő azt is világossá tette, amennyiben az illetékes magyar hatóságok elindítják a vonatkozó eljárásokat, Amerika kész nemzetközi jogsegély keretében kiadni a rendelkezésre álló bizonyítékait. Erre azonban a magyar fél nem hajlandó, Polt Péter legfőbb ügyész nem látott okot büntetőeljárás megindítására, így nem lehet jogsegélyt kérni az USA-tól, Polt is “kerülő úton”, barátságból kért információkat amerikai kollégájától.

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint olcsó, sőt szánalmas agitprop parancs nyomán – több fideszes által is – alkalmazott kommunikációs elem Guantanámó felemlegetése. “Nem veszi komolyan senki, noha a romokban lévő magyar-amerikai kapcsolatoknak biztosan árt” – fogalmazott, hozzátéve: a kabinet diplomáciái irányvonalában nincs semmi új: először az EU-t kiáltották ki ellenségnek, most pedig a katonai szövetséget támadják annak vezető erejével, az Egyesült Államokkal kialakult, folyamatosan élezett konfliktussal. Mindez semmiképpen sem áll az ország érdekében – emelte ki, arra is emlékeztetve, hogy az egész botrány mélyebb vonulata, hogy az Orbán-kormány nem hajlandó kivizsgálni a rendszerszintű korrupciós és áfacsalási gyanúkat. Ezeket nem is Amerika, hanem több mint egy éve Horváth András volt adóellenőr robbantotta ki. Balázs szerint az Egyesült Államok – az utóbbi években látványosan romló magyar-amerikai kapcsolatok mellett – a Horváth által feltárt bűnügyek kivizsgálásának hiányát rója fel a magyar kabinetnek. “Ez egy jóindulatú, világos, konkrét személyi kört érintő, ám a kormánynak címzett figyelmeztetés az USA-tól”. Éppen ezért a probléma megoldható lenne, ám mivel a kabinet ügyetlenül, olykor alpári stílusban élezi a konfliktust, s utasítja vissza a kritikákat, biztosra vehető, hogy az USA további lépéseket tesz majd.

A konkrét áfacsalási ügyekben az Egyesült Államoknak biztosan nincs hatásköre lépni. Az Európai Uniónak azonban lehetnek eszközei a magyar rendszer átvilágítására, éppen ezért Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselői levélben számoltak be Vera Jourova jogérvényesülésért felelős európai biztosnak, illetve az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) főigazgatójának a korrupciós botrányról. Jelezték az uniós vezetőknek, hogy a magyar közberuházások 95 százalékát az EU finanszírozza, az elcsalt ÁFA-bevételek egy része pedig az EU-t illetné, így az ügynek az Unió is kárvallottja lehet. Épp ezért a DK fölkérte az OLAF-ot a NAV átvilágítására és kérdést intéztek az EU Tanácsához és az Európai Bizottsághoz is az ügyben.

Eközben itthon, a magyar kabinet sem a botrányban személyes érintettségét elismerő Vida Ildikót nem mondatja le, sem azt nem kifogásolja, hogy a korrupciós gyanúba keveredett adóhatósági vezető önmaga kívánja kivizsgálni az ügyet. Sőt, a Fidesz, illetve a kormány semmiféle büntető- vagy egyéb, például a Kehi által végzett eljárást nem kezdeményezett. Ezzel szemben a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésére várják az Egyesült Államok ügyvivőjét. André M. Goodfriendet az utóbbi napokban már személyében is támadják a fideszesek, Rogán Antal frakcióvezető még a szavahihetőségét is megkérdőjelezte. Ezzel kapcsolatban Balázs Péter lapunknak azt mondta: az ügyvivő jelenleg nagyköveti rangban van, így közvetlenül képviseli az amerikai kormány álláspontját. Úgy vélte, ez is amatőr, színpadias húzás, csakúgy, mint Vida Ildikó hétfői látogatása a nagykövetségen. Emlékeztetett: köztudott, hogy még a vízumigényléshez is időpontot kell egyeztetni, ráadásul az adóhatóság elnöke borzasztó kínos felkészületlenségről tett tanúbizonyságot.

Eközben Vida jogi képviselője is akciózik: ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke amerikai vízumeljárását kezdeményez, akkor van rá lehetőség, hogy esetleg megkapja a beutazási tilalommal kapcsolatos bizonyítékokat. Vida ügyvédje, Futó Barnabás így idézte fel a közrádióban, mit mondott nekik Goodfriend hétfőn. A jogi képviselő szerint részükről még nincs végleges döntés afelől, hogy Vida megpróbáljon-e vízumhoz jutni, át kell beszélniük, hogy mit tegyenek. Futó arról is beszélt, tudomása szerint Vidának nem áll szándékában lemondani posztjáról, egy ilyen lépés egyenlő lenne a beismeréssel.

 

 Nem adja fel a Kehi a norvég ügyet
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hétfőn tett feljelentéseket a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt – erősítették meg a Magyar Nemzet információját.
 
A napilap tegnap írt arról, hogy a Kehi egyrészt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt kezdeményezett büntetőeljárást, öt tényállásban pedig költségvetési csalás miatt tett feljelentést. Megírtuk: a Kehi október 22-én közölte, hogy lezárult a vizsgálatuk, ám a hivatal nem tudott pontos összeggel előállni, mekkora értékben követett el jogszabálysértéseket az Ökotárs. Sőt, sem a nyilvánosságra hozott jelentésben nem szerepelnek konkrétumok, sem a hivatal által összehívott sajtóbeszélgetésen nem sikerült ilyeneket bemutatni.
 
Ahogy akkor nem sikerült választ kapnunk arra sem, hogy az eredeti közlésüknek megfelelően tesz-e a Kehi újabb feljelentést (amelyet most hétfőn végül megtettek – a szerk.). Eközben a hivatal vezetői szürreális eszközökkel is előálltak jelentésük “erősítése”, illetve a sajtó befolyásolása érdekében.
 

Ki kell adni a hétvégi jelentést

“A NAV-nak 15 napja van, hogy megküldje a jelentést, amire pontosan egy éve várunk. Visszaszámlálás indul” – írta tegnap Facebook-oldalán Schiffer András. Korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adótitokra és a személyes adatok védelmére hivatkozva tagadta meg a kiadását annak a vizsgálati jelentésnek, amelyet Horváth András áfacsalásról szóló állításai kapcsán tavaly év végén egyetlen hétvége alatt végzett el. Az LMP társelnöke emiatt perelt, s másodfokon is nyert a NAV ellen, így a hivatalnak most nyilvánosságra kell hoznia a NAV egykori dolgozója által közzétett, több százmilliárd forintnyi közpénzt érintő áfacsalások ügyében végzett belső vizsgálat eredményeit.

 Hungarian Spectrum: Gazprom-ügyeket intézett Svájcban a kormányfő?
Orbán Viktor és Lázár János titokzatos svájci látogatásain tűnődött el a Hungarian Spectrum szerkesztője, Balogh S. Éva. A Demokratikus Koalíció gyanúja szerint ugyanis a kormányfő svájci útja és zürichi megállója bankügyekkel, s feltehetőleg magánügyekkel lehet összefüggésben. Biztosan annyit tudni, amennyit a Miniszterelnökség közzétett, hogy Lázár János 2013 március végén egy “német állampolgárral” tárgyalt a magyar-német és a magyar-orosz kapcsolatokról.
 
A szálak a Hungarian Spectrum szerint akár a Gazprom svájci leányvállalataihoz is vezethetnek, háromnak is Zürichtől délre, Zug adóparadicsomában van ugyanis a központja. Zürichi székhellyel működik a Gazprom Switzerland AG., melynek főnöke, Matthias Warning, a Dresdner Bank oroszországi részlegének egykori vezetője, Stasi-ügynök volt az egykori NDK-ban.
 
A Wall Street Journal által talált dokumentumok szerint Vlagyimir Putyin jóbarátja. Jelenleg nem csupán a Gazprom Switzerland elnöke, hanem az Északi Áramlat igazgatója is. Warning nagy hatalmú ember, számos orosz bank igazgatótanácsában ül, köztük két olyanban, amelynek kinnlevőségeit befagyasztották az Egyesült Államokban. A Hungarian Spectrum feltette a kérdést, vajon lehetett-e Matthias Warning a német állampolgár, akivel Lázár tavaly tárgyalt. = > E. É.