Bankok állami pórázon

Rossz üzletet köt a magyar állam, amikor megvásárolja az amerikai General Electric Capital tulajdonában lévő Budapest Bankot.

 .

 

Nem a pénzintézettel van gond, mert a bank most is nyereséges a szektort terhelő különböző adók és a devizahitelesekkel való elszámolás ellenére, hanem a vételárral. A Magyar Közlöny szerint az adás-vételi szerződésnek január 16-ig meg kell születnie. Az előzetes piaci becslések 400 millió dolláros vételárat prognosztizáltak, ám a Figyelő értesülése szerint 700 millió dolláron köttetik meg az üzlet, vagyis hozzávetőleg 100 milliárd forint helyett majd 190 milliárd forintot kell kifizetni. Az is növeli a magyar állam terheit, hogy napjainkban a dollár árfolyama a forinthoz képest is rekordmagasságúra kúszott fel.

Arról még született döntés, hogy mi a szándéka a kormánynak az államosított Budapest Bankkal. Korábban voltak olyan elképzelések, hogy az ugyancsak állami tulajdonban lévő MKB Bankkal összevonják. A Budapest Banknál a vállalati üzletág az erős, de a befektetési és az autólízing üzletág is eredményesen működik. Az MKB Banknak ugyanakkor kiterjedt fiókhálózata van, a lakossági üzletág, valamint a privát bankári tevékenység az élmezőnyben található. Ugyanakkor az MKB – a Budapest Bankkal szemben veszteséges, a rossz kereskedelmi ingatlan portfóliója miatt. Alacsony volt ugyan a pénzintézet vételára, a volt tulajdonos bajor tartományi bank még 215 millió eurót fizetett is tőkeemelés címén. Viszont kiderült, hogy a szanálási költségek 700-800 millió euróra, vagyis 200 milliárd forintot tehetnek ki. A Figyelő szerint rövid távon a fizetésképtelenség fenyegeti az MKB-t.

Tegnap a bank közölte: megkezdődött az MKB Bank tavaly decemberben bejelentett, leányvállalatokra is kiterjedő újjászervezése. Az átalakítási program első lépéseként az MKB Bank értékesítette tulajdonrészét biztosító társaságaiban, valamint önálló pénzügyi társaságot hoz létre a bankot terhelő rossz portfólióelemek kezelésére. A bank vezetését az MNB vette át. A jegybank közleményében azt írja, hogy az MKB Bank újjászervezése nem fogja érinteni a banki szolgáltatások folytonosságát, és az ügyfelek kizárólag “a sikeresen megvalósított program kedvező hatásait érzékelik majd.”

A bankot most szanálási biztosok irányítják, egyenlőre még nem lehet tudni, hogy mikor áll fel az MKB új vezetése.