Becsapták a Pénzügyőröket – A Miniszteri Biztos nem végezte el a munkáját

,,Szerintük ez még akkor is így van, ha az új szolgálati törvény nem vonatkozik majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásosaira, amit a miniszteri biztos is megerősített a hvg.hu kérdésére. Ennek egyébként információink szerint az az oka, hogy az alapfizetésük ugyan jobb lenne az új szolgálati törvény alapján, viszont elesnének a negyedévente járó prémiumtól, amelyet a szervezet működésére vonatkozó másik törvény (a 2010. évi CXXII. törvény) alapján kaphatnak – így őket ez az életpályamodell hátrányosan érintené.”

 

Több pénzért kevesebb jogot ad a kormány az egyenruhásoknak

 

A kormány az egyenruhások helyzetét javító életpályamodell elfogadását az új szolgálati törvény megszületéséhez kötötte a rendőröknél és a honvédségnél is. Míg az utóbbiak esetében ez már másfél éve megszületett, a rendvédelmiseknél még csak most kerül rá sor, amelynek köszönhetően egy sor korlátozást kaphatnak a nyakukba a rendőrök: korlátozzák a netes kommentelést, és készpénzt sem tarthat magánál szolgálat alatt a rendőr.

A korábbinál is kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorhatja a rendvédelmiseket a tervezett új szolgálati törvény, amely a közszolgálati életpályamodellhez kapcsolódik – állítja a Független Rendőri Szakszervezet. Az új törvény gyakorlatilag korlátlan lehetőséget ad az áthelyezésükre, így a szakszervezet szerint emiatt a szolgálati törvény nincs is összhangban az életpályamodellel, aminek legfőbb célja a tervszerű előmenetel biztosítása lenne. Ennek érdekében a javasolják is, hogy a szövegezésbe tegyék be, a munkáltatónak áthelyezésre ötévenként egyszer lenne lehetősége, s legyen méltányolható személyi és családi ok, ami alapján a hivatásos mentesülhetne az áthelyezéstől.

A további részleteket a hvg.hu oldalán olvashatják: tovább»