Bejelentették a béremeléseket

Jövőre is marad a közfoglalkoztatás, folytatódik a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése és elindul a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje is. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár és Kurucz Éva kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartottak ma a jövő évi béremelésekről.

 


A következő fontosabb információk hangzottak el az eseményen:

  • 2015. július elsejétől újabb 50 ezer ember kaphat lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvételre. Czomba szerint elsődleges cél, hogy olyan programokat indítsanak, amelyek könnyítik a versenyszférába való belépést a közfoglalkoztatásból.
  • 2015-ben folytatódik a pedagógusok béremelése, 2017-ig minden évben átlagosan 4-5 százalékkal nőhet a bérük.
  • Az egészségügyi dolgozók béremelése már negyedik éve több lépcsőben zajlik, jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztése a kiemelt cél, erre 18,5 milliárd forinttal többet biztosít a kormány.
  • 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje, amelyre 44 milliárd forintot biztosít a kormány. Első ütemben 2015 júliusában átlagosan 30 százalékkal nő a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére.


Hozzátették, ahogy az ország gazdasági teljesítőképessége lehetővé teszi, folytatódnak a béremelési programok. A kormány tervei szerint 2016-tól beindul közszolgálati tisztviselők életpályamodellje.