Besült a pálinkás trükk

Ismét módosítani kell a vesztes pálinka szabadságharc után már egyszer átírt jogszabályt. Az otthoni és a bér gyümölcspárlat főzés szabályi még mindig ütköznek az uniós joggal. Mindez megelőzhető lett volna, ha a kormány előzetesen szóba állt volna a szakmai szervezetekkel.

 

Elmeszelte Brüsszel a kormány újabb trükkjét a házi párlatfőzési szabadságharcában: az Európai Bizottság (EB) szerint ugyanis az otthoni gyümölcspárlat főzésre megállapított 1 000 forintos éves jövedéki adóátalány is sérti az uniós szabályokat. Először azért indult eljárás, mert 2010. őszétől 86 liter, 50 fokos gyümölcspárlatot ingyen lehetett háznál főzni, a bérfőzést pedig nulla jövedéki adóval “sújtotta” az állam. Ez a megoldás azonban ellenkezett az uniós joggal. A kormány folyamatosan azt hangoztatta, “megvédi a magyarok házi pálinkafőzési jogát”, de miután 2014-ben az Európai Bíróság is elmarasztalta Magyarországot, tavaly októberben az idei adócsomag módosító indítványokkal egészült ki. Egyebek mellett az otthoni főzésre bevezette az adóátalányt, a bérfőzésre pedig a teljes adó 50 százalékát vetették ki. A közösségi jog azonban csak két jövedéki adókulcsot ismer el, a kereskedelmi főző pálinkaházak teljes adójával nálunk mégis három adókulcs volt érvényben. Így borítékolható volt az újabb eljárás.

A bérfőzés nulla százalékos adókulcsának a teljes adó 50 százalékosra emelése miatt viszont becslések szerint mintegy 600 kisvállalkozó ment tönkre, mert az ügyfelek inkább házaknál illegálisan főzetik ki a cefrét.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»